glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Proiect de cercetare în curs de derulare – “Reîntoarcerea la ou” ca aliment de bază

Sunt in curs de derululare  activitățile de cercetare din cadrul proiectului PN-III-P2-2.1-PED-2021-2406 (contract nr. 664PED/2022 finantat de la Bugetul de stat al Romaniei) cu titlul: “Reîntoarcerea la ou: autentificarea şi trasabilitatea ouălor de găină – accent pe provenienţă şi caracteristicile specifice” (Acronim: EGGSTORY), cu aplicații în domeniul calității și siguranței alimentare, proiect in care SC AVIS COLLECTION Mintia este partener, alaturi de Institutul national de Cercetare-Dezvoltare pentru tehnologii Izotopice si Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca.

Contextul actual care a condus la aceasta tematica de cercetare consta in faptul ca in ultimii ani populatia  nu a mai considerat oul ca aliment de baza.

Oul aparține produselor reglementate de UE prin regulamentul 1308/2013. Oul face parte din categoria numita „super-alimente” deoarece este un aliment complet, care contine multi nutrienti incepand de la proteine, grasimi, substante minerale, vitamine si pana la enzime. Scopul proiectului este în conformitate cu „Enjoy, it’s from Europe” – noua politică de promovare adoptată de Comisia Europeană, care urmărește să sprijine producătorii din sectorul agroalimentar, deoarece există un potențial bun, dar încă neexploatat în România, pentru recunoașterea și promovarea mărcilor locale prin includerea lor în schemele de calitate ale UE.

Dovada provenienței a devenit un subiect important în contextul siguranței alimentare. Amprentarea cu ajutorul izotopilor stabili si a continutului elemental reprezintă modalitatea cea mai fezabilă de a stabili originea geografică a produselor alimentare (oua, carne, legume, miere, etc).

Tema acestei cercetari este foarte importanta în domeniul calității și siguranței alimentare, evidenţiind rezultatele obţinute în cadrul proiectului 664PED/2022, pentru probele analizate, in identificarea celor mai buni markeri de diferențiere pentru originea geografică, dieta gainilor (crescute liber in hale, la so), de la care provin ouale și profilurile acizilor grași din probele de oua investigate.

Este evident faptul ca, in contexul pandemiei sanitare, urmata de razboiul din estul Europei, estimările indică o creștere a consumului de ouă, pe fondul scăderii puterii de cumpărare: ouăle sunt hrănitoare, pot fi preparate și servite în multe feluri și sunt mai ieftine decât alte feluri de proteine. A aparut notiunea de calitate asociată provenienței produsului și modului de creștere a găinilor. Conceptul e unul întâlnit în mai multe categorii de produse alimentare: evocarea caracterului natural, tradițional al produsului. Producătorii cu orientare spre calitate ridicată și cu dorință de diferențiere au condus piața către un nivel mult mai ridicat, atât în ceea ce privește plus valoarea produsului propriu zis, cât și imaginea sa. Aceste evenimente trebuie sa atraga atentia actorilor implicati in domeniul securitatii alimentare, astfel incat prin complementaritatea dintre mediul stiintific si cel economic, sa poata fi sustinute firmele autohtone producatoare de oua, promovandu-se caracterisiticile specifice ale produselor romanesti.

Back to top button