glasul-hd.ro Web analytics

AgriculturăEconomic

Subvenții pentru irigații 2021. Legea a fost aprobată în Parlament

Subvenție de la bugetul de stat pentru fermierii care irigă și care primesc susținere la plata facturilor pentru energia electrică folosită pentru irigații. Un proiect legislativ aprobat miercuri, 14 aprilie, prin votul final al Camerei Deputaților, cu 302 voturi ”pentru”, 1 contra și 0 abțineri, și prevede că fermierii vor fi scutiți în procent de 50% de cheltuielile privind asigurarea energiei necesare pentru funcționarea sistemelor de irigații.

Proiectul de Lege pentru completarea art.66 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004 prevede că cheltuielile aferente consumului de energie de orice fel, necesar funcționării agregatelor pentru irigații, ce aparțin producătorilor agricoli și care preiau apa direct din sursă și încheie contracte multianuale/sezoniere, se suportă din bugetul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF), în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.

Același document mai prevede că la 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, a legii, Guvernul va adopta normele metodologice de aplicare.

În comisia de agricultură a deputaților, reunită pe 24 martie, proiectul a fost modificat stabilindu-se ca fermierilor să li se subvenționeze cheltuielile, în cotă de până la 50%, și nu integral așa cum era specificat inițial, aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, și care se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.

În prezent proiectul se află la promulgare la Administrația Prezidențială și are nevoie de semnătura șefului statului, și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Sursă: Agrointeligenta.ro

Back to top button