glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Start la depunerea cererii unice de plată la APIA

Începând de astăzi, demarează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru acest an. Fermierii din județul Hunedoara îşi pot solicita subvenţiile până la 15 mai la centrul județean sau la centrele locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

APIA Hunedoara a informat că în perioada 1 martie – 15 mai se vor depune cererile unice de plată în cadrul campaniei 2019, în conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019. Astfel, fermierii hunedoreni vor depune la APIA o singură cerere unică, chiar dacă aceștia utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Cererile se depun la centrul județean APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Arendatorul, concedentul, locatorul și/sau comodantul nu beneficiază de plăți pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință. „Reamintim că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăți/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic; măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal și zootehnic”, se arată într-un comunicat al APIA.

Penalizări după 15 mai

Fermierii hunedoreni vor putea depune cererea unică de plată fără nicio penalizare în intervalul precizat. Totuși, reprezentanții APIA amintesc faptul că documentele vor putea fi depuse și după data de 15 mai 2019, timp de 25 zile calendaristice, însă numai cu penalizări. Potrivit ordinului MADR, se va percepe o reducere de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai, inclusiv. Așadar, cererile unice de plată se vor putea depune cu penalizări în perioada 16 mai – 9 iunie 2019. APIA va primi cererile unice de plată și le va autoriza în baza unor controale administrative și de teren. Apoi, sumele vor fi calculate și plătite fermierilor numai în conturile bancare ale acestora.