glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Sfântul Ignat cere tribut. Aproximativ 30 de mii de porci vor fi sacrificaţi până la Crăciun

Aproximativ 30 de mii de porci vor ajunge pe mesele hunedorenilor, de Crăciun. Potrivit datelor furnizate de către Direcţia pentru Agricultură Hunedoara. Înainte de a consuma carnea de porc, hunedorenii sunt obligaţi să efectueze un examen trichineloscopic.

Luna decembrie este perioada în care majoritatea gospodarilor sacrifică porcul, deoarece de pe masa de Crăciun nu pot să lipsească produsele tradiţionale specifice acestei perioade. După estimările făcute de către reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, până de Crăciun vor fi sacrificaţi aproximativ 30 de mii de porci. Hunedorenii care vor cumpăra carnea de porc din magazin sunt atenţionaţi de specialişti să ţină cont că marca de sănătate aplicată pe carcasă reprezintă garanţia examinării sani­tar- veterinare şi a certificării salubrităţii. „Au fost daţi aproximativ 30 de mii de porci la îngrăşat, iar majoritatea dintre aceştia se sacrifică. Din numărul exprimat, în jur de 90 la sută dintre ei sunt sacrificaţi în gospodăriile oamenilor”, a precizat directorul din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, Ioan Furcă.

Peste 60 de circumscripţii sanitare în judeţ

În luna decembrie, hunedorenii care nu au tăiat încă porcul trebuie să ştie că pot efectua examene trichineloscopice pentru carne, la punctele acreditate de Direcţia Sanitar Veterinară. Specialiştii avertizează populaţia să nu consume carnea de porc sau de vânat decât dacă au testat-o împotriva trichinelozei. La circumscripţiile din judeţ preţul unei analize variază între 10 şi 15 lei. „La nivelul judeţului există 62 de circumscripţii sanitar-ve­terinare şi mai multe cabinete private unde gospodarii vor putea efectua un examen trichine­loscopic cărnii de porc. Avertizăm toţi consumatorii, de astfel de carne, să nu o consume până nu este examinată de un specialist, deoarece se pot îmbolnăvi cu trichineloză. Totodată, hunedorenilor care sunt nevoiţi să cumpere carnea de porc din magazine le este recomandat să se aprovizioneze numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar”, a precizat directorul din cadrul DSVSA, Ioan Dumbravă.