glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Sesiune de depunere de proiecte. Sprijin pentru producătorii locali de fructe şi legume

O nouă sesiune de depunere de proiecte va fi lansată de Ministerul Agriculturii în perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013 pentru măsurile 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, respectiv 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Prioritate vor avea producătorii de fructe şi legume, aceştia fiind sprijiniţi şi încurajaţi să înfiinţeze centre de colectare şi procesare.

Cele două măsuri permit realizarea de investiţii pe întreg teritoriul României, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban. De pildă, un centru de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor finanţat prin măsura 123 va putea fi amplasat atât în mediul rural, aproape de exploataţiile agricole ale producătorilor, cât şi în mediul urban, în apropiere de aglomerările de consumatori. Agricultorii care au depus proiecte în baza măsurii 123 pot obţine finanţare pentru realizarea construcţiilor, a liniilor de procesare, dar şi a mijloacelor de transport specializate necesare aprovizionării sau desfacerii. Măsura 121 oferă posibilitatea finanţării construcţiei sau modernizării de sere, înfiinţării plantaţiilor pomicole sau viticole, dezvoltării de sisteme de irigaţii şi achiziţiei de mijloace de transport specializate.
„Colaborarea dintre producători şi distribuitori în înfiinţarea de centre de colectare reprezintă de asemenea o posibilitate demnă de luat în considerare de către ambele părţi. De o astfel de colaborare ar beneficia şi consumatorii finali, care ar dispune de un acces mult mai facil la fructe şi legume proaspete, cu provenienţa şi modul de cultivare cunoscute”, a precizat directorul general al Biroului Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală, Daniel Brîndescu-Olariu.

Informare pentru solicitanţi

Începând cu mijlocul acestui an, Biroul Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală a derulat acţiuni de încurajare a accesului producţiei locale de fructe şi legume pe pieţele autohtone din mediul urban. În vederea consilierii producătorilor locali, Biroul Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală organizează şedinţe de lucru în comunele din Regiune recunoscute drept bazine legumicole. În paralel, orice persoană interesată se poate adresa Biroului Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală care are sediul în Timişoara, strada Andrei Șaguna, nr. 3, bl. U5 şi la tel: 0256-232579. Personalul Unităţii de Sprijin va oferi informaţii privind condiţiile de eligibilitate a solicitanţilor şi a cheltuielilor, procedurile de elaborare, depunere şi implementare a unui proiect, dar şi exemple de bune practici din experienţa altor beneficiari.