glasul-hd.ro Web analytics

Parenting

Șase moduri în care îți poți învăța copilul care este valoarea banilor

Banii sunt o parte esențială a vieții și nu este niciodată prea devreme să îți înveți copilul despre valoarea lor și despre importanța economisirii.

În acest fel, cel mic va primi toate informațiile de care are nevoie pentru a-și administra finanțele în viitor. Învățarea principiilor de bază ale utilizării banilor îi va oferi multe oportunități de avansare mai târziu, în carieră, de aceea este foarte important ca, de la o vârstă fragedă, copilul să își cultive un respect pentru bani.

Iată care sunt cele șase lucruri pe care trebuie să le învețe copilul tău.

  1. Extinde-i cunoștințele despre matematică.

În momentul în care copilul începe școala și învață principiile de bază din matematică, poți începe educația financiară și poți pune în practică ce învață la clasă. Joacă jocuri cu bani acasă sau descarcă-i-le pe computer sau tabletă. În acest fel, copilul va învăța exact cum se folosesc banii.

  1. Oferă-i o pușculiță.

Această acțiune simplă îl va ajuta pe copil să învețe importanța economisirii, oferindu-i un simț al responsabilității. Încurajează-ți copilul să economisească o anumită sumă de bani într-o anumită perioadă, sau sugerează-i să strângă monede de o anumită valoare. Transformă totul într-un joc pentru a-i menține interesul. La data aleasă de comun acord, deschide pușculița și numără economiile. Apoi, în funcție de rezultate, discută cu cel mic ce trebuie să facă mai departe.

  1. Familiarizează-l cu conceptul de bancă.

Ia copilul cu tine la bancă și deschide un cont de economii în numele lui. Lasă-l să vorbească singur și să-și conducă propria afacere în fața angajaților băncii. Asigură-te că înțelege termenii și condițiile și sugerează-i că ar trebui să depună regulat sume de bani, săptămânal sau lunar.

  1. Încurajează-l să își planifice economiile

Planificarea cheltuielilor viitoare îl va motiva pe copil să își atingă obiectivele de economisire. Îi va aminti că, dacă are îndeajuns de mulți bani, va putea să își cumpere ceea ce își dorește. Permite-i să viseze și încurajează-l să economisească și mai mult, pentru a-și atinge obiectivele mai repede și mai ușor.

  1. Lasă-l să facă propriile cumpărături.

Dă-i copilului tău o sumă de bani pentru a merge la cumpărături, apoi observă-i comportamentul de cheltuire. Dacă cel mic vrea să cheltuiască mai mulți bani decât i-ai oferit, sfătuiește-l să aibă mai multă răbdare. Explică-i întregul proces și indică-i care sunt prioritățile atunci când merge la cumpărături.

  1. Plătește cash.

Cardurile de credit sunt o tentație uriașă de a cheltui bani pe care nu îi ai. Arată-i copilului că cel mai bine este să plătească direct cu bani cash pe care îi are deja în portofel.

În plus, cea mai bună metodă de a-ți învăța copiii care este valoarea banilor, este să le dai tu cel mai bun exemplu și să le permiți și lor să fie mai responsabili.  Familiarizează-i cu conceptele financiare și ajută-i să-și facă liste de cheltuieli. În acest fel, vor privi banii într-un mod mult mai responsabil, lucru care îi va ajuta foarte mult în viața de adult.

Back to top button