glasul-hd.ro Web analytics

Rețeta zilei by Avis 3000

Salată în straturi cu pui, ciuperci, porumb, cartofi, sfeclă roșie – Salată Poienița

Salată în straturi cu pui, ciuperci, porumb, cartofi, sfeclă roșie – Salată Poienița. O salată aperitiv cu legume, carne, maioneză și iaurt grecesc. Salată colorată în straturi montată sub formă de tort.

Ingrediente :

Dressing (cca. 800 g)

  • 400 g maioneză preparată din 4 gălbenușuri Avis 3000, 4 lingurițe cu vârf cu muștar,
  • 300 ml ulei de floarea soarelui, sare, puțină zeamă de lamiae
  • 400 g iaurt grecesc simplu

Decor:

  • 2-3 ouă Avis 3000 fierte tari
  • verdeață (pătrunjel verde, cepșoară)
  • ridichi, ceapă verde

Strat ciuperci:

  • 250 g ciupercuțe proaspete
  • 25 g ulei
  • sare, piper

Strat porumb:

  • 500 g porumb boabe din conservă

Strat cu piept de pui:

  • 500 g piept de pui dezosat Avis 3000
  • sare, piper, puțin ulei
  • 2-3 linguri de dressing

Strat de sfeclă roșie:

  • 500 g sfeclă roșie fiartă sau coaptă
  • sare, piper
  • puțin oțet simplu
  • 1 linguriță de hrean ras (opțional)
  • sau 500 g de sfeclă murată la borcan
  • 2-3 linguri de dressing

Strat de cartofi:

  • 500 g cartofi fierți în coajă
  • sare, piper
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță zeamă de lămâie

Strat de varză (coleslaw)

  • 300 g varză albă și roșie
  • 100 g morcov crud ras
  • ¼ de ceapă roșie sau alba
  • sare, piper
  • un pic de oțet, sos Worcestershire, Tabasco
  • 2-3 linguri de dressing

Strat de pâine:

  • 2-3 chifle sau câteva felii de pâine

Mod de preparare:

Să le luam pe rând. Toate aceste salate care compun straturile pot fi preparate în avans cu o zi și păstrate la frigider.

      1.Dressing de maioneză cu iaurt grecesc pentru salată în straturi

Se face o maioneză clasică din 4 gălbenușuri crude proaspete frecate cu muștar în care se adaugă treptat uleiul. La final se asezonează cu sare și un pic de zeamă de lămâie. Maioneza astfel obținută (cca. 400 g) se amestecă cu 400 g de iaurt grecesc și se gustă din nou de sare. Apoi se dă la frigider.

  1. Preparare ciuperci sotate la tigaie

Ciupercile proaspete se călesc câteva minute într-o tigaie bine încinsă în care s-a pus o lingură de ulei. Se lucrează la foc iute. Ciupercile trebuie să se rumenească ușor. La final se asezonează cu sare și piper și se lasă la răcit.

  1. Preparare salată de piept de pui

Pieptul de pui dezosat se taie în două pe grosime astfel încât să obținem felii mai subțiri. Acestea nu trebuie bătute ci doar condimentate lejer cu sare și piper și apoi unse bine cu ulei. Feliile de piept de pui se prăjesc rapid în tigaia tip grill foarte bine încinsă . Apoi se scot pe un platou și se lasă la răcit. După răcire carnea se taie în cubulețe cu latura de 1 cm care se amestecă cu 2-3 linguri de dressing. Se gustă de sare și piper și se dă la frigider.

4.Preparare salată de sfeclă roșie

Puteți apela la un borcan de sfeclă roșie murată din cămară sau din comerț –  vezi aici cum se face – sau să pregătiți voi de la zero această salată. Sfecla roșie se fierbe în apă cu sare până este moale. Ea se și poate coace la cuptor. Apoi se lasă la răcit și se decojește folosind mănuși de cauciuc deoarece pigmentul roșu pătează mâinile. Sfecla decojită se taie în cubulețe de 1 cm care se condimentează cu sare, piper, un pic de oțet alb de masă, 1 linguriță de hrean ras fin și apoi se amestecă cu 2-3 linguri de dressing. Dacă alegeți sfecla din borcan atunci este suficient să o scurgeți bine, să o tăiați și să o amestecați cu dressing și un pic de hrean ras. Salata de sfeclă se poate da la frigider.

5.Preparare strat de salată de cartofi fierți

Cartofii se fierb în coajă în apă cu sare. Se răcoresc, se decojesc și se taie în cubulețe mărunte de 1 cm. Acestea se așează într-un castron și se condimentează cu sare, piper și un pic de zeamă de lămâie. Se adaugă și 2 linguri bune de ulei de măsline și se amestecă totul cu grijă. Salata de cartofi se poate da la frigider.

  1. Salata coleslaw este delicioasă

Varza albă și roșie se taie fideluță iar morcovul crud se rade fin. Toate se pun într-un castron împreună cu un sfert de ceapă tocată, sare, piper și un strop de oțet. Cine dorește poate adăuga și sos Worcestershire sau Tabasco. Peste legume se pun 2-3 linguri de dressing și se amestecă delicat. Salata de varză se dă și ea la frigider.

CUM SE MONTEAZĂ O SALATĂ ÎN STRATURI ÎN FORMĂ DE TORT?

Forma circulară de tort (de 22 cm) se tapetează cu hârtie de copt – atât fundul cât și lateralele. Ar fi bine să înălțați un pic inelul cu hârtie de copt pusă dublu sau triplu. Pe fundul ei se pune stratul de felii de pâine – în cazul de față chifle.

Se scot toate salatele din frigider. Restul de dressing se pune într-un poș (pungă) cu care va fi dozat foarte ușor.

Peste pâine se pune salata de varză și se mai stropește cu dressing. Urmează cartofii + dressing. Peste ei vine sfecla + dressing, apoi salata de piept de pui+ dressing. Urmează porumbul bine scurs de zeamă + dressing.

Cum se aranjează salata Poienița

Toate straturile se nivelează frumos cu o spatulă. Această salată în straturi se dă la frigider pentru 3-4 ore, cel mai bine peste noapte.

Cum se decorează salata Poienița 

Se scoate forma de la frigider și se demontează inelul metalic.

Apoi se desprinde cu grijă hârtia în jur.

Se pregătesc decorurile: ciupercile rumenite, ouăle fierte, verdețurile, ridichile etc.

Printre ciuperci a pus și felii de ou fiert, ceapă verde și ridichi.

O salată în straturi minunat ornată!

Sursa : www.savoriurbane.com

Back to top button