glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Pesta porcină nu afectează comercializarea și sacrificarea porcilor de Crăciun

Hunedorenii pot efectua examenul trichineloscopic în peste 60 de circumscripții sanitar-veterinare

În ciuda epidemiei de pestă porcină africană din aproape toată țara, vânzarea, cumpărarea și sacrificarea porcilor pe teritoriul județului Hunedoara nu este interzisă. În plus, pentru ca hunedorenii să consume în deplină siguranță carnea de porc, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a stabilit locațiile în care se va putea face examenul trichineloscopic al cărnii.

Tradiția spune că porcii pentru Crăciun sunt sacrificați în data de 20 decembrie, de Sfântul Ignat. Cu toate acestea, în județul Hunedoara a început deja sacrificarea râtanilor. Pentru ca hunedorenii să consume carnea de porc în perfectă siguranță, medicii avertizează consumatorii că au obligația de a efectua analiza trichineloscopică, iar acest lucru se poate efectua doar la punctele acreditate de DSVSA Hunedoara. „Examenul trichineloscopic se efectuează la toate circumscripțiile sanitare-veterinare unde sunt încadrați medici veterinari de liberă practică, împuterniciți să facă astfel de testări. La nivelul județului avem 61 de circumscripții sanitare-veterinare de asistență care acoperă toate comunele, orașele și municipiile. Fiecare circumscripție are afișată pe ușă medicul veterinar care efectuează examenul, numărul lui de telefon și programul. În plus am rugat medicii să afișeze programul și la avizierul primăriilor pentru ca oamenii să fie cât mai informați. Examinarea în vederea depistării trichinelozei a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi este obligatorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Liber la vânzarea porcilor

Pesta porcină africană (PPA) a făcut ravagii în aproape toată țara, până în momentul de față înregistrându-se peste 1.100 focare de boală și peste 360.000 de porci sacrificați din cauza acesteia. Din fericire, județul Hunedoara nu a fost afectat de PPA, dar ca o măsură de prevenție toate târgurile și expozițiile de animale au fost interzise pe o perioadă nedeterminată. Chiar și în aceste condiții, medicii veterinari susțin că porcii pot fi comercializați. „Porcii pot fi comercializați fără nicio restricție, dar cu documentele sanitare-veterinare necesare. Pesta porcină nu influențează în niciun fel vânzarea animalelor și nici sacrificarea acestora, singurul lucru interzis din cauza epidemiei acestei boli fiind organizarea târgurilor și expozițiilor de animale (chiar dacă în județul nostru nu sunt nici suspiciuni și nici focare de boală)”, a adăugat Leontin Laslău.

Atenţie, de unde cumpăraţi carne de porc!

Pentru ca hunedorenii să consume carne sănătoasă, fără trichineloză, specialiştii au început deja verificările în măcelării, abatoare sau în halele unde se comercializează produsele preparate din porc. În plus, medici avertizează oamenii ca în perioada sărbătorilor de iarnă să consume numai alimente autorizate sanitar-veterinar. „Atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală trebuie consumate doar dacă au fost supuse controlului sanitar -veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Oamenii trebuie să aloce o atenție deosebită la modul de expunere, comercializare, depozitare și etichetare a produselor”, au menționat medicii specialiști.

Suspiciune de trichineloză la Sălașu de Sus

DSVSA Hunedoara a fost notificată de un medic veterinar din comuna Sălașu de Sus despre o suspiciune de trichineloză la un porc domestic. Specialiștii din cadrul Direcției susțin că așteaptă analizele porcului pentru a se confirma sau infirma prezența bolii. „Avem o suspiciune de trichineloză la un animal domestic din comuna Sălașu de Sus. Conform protocolului, au fost luate probe și aduse la laboratorul din cadrul DSVSA Hunedoara pentru stabilirea diagnosticului. Deocamdată, așteptăm buletinul de analiză pentru a ne confirma sau infirma boala”, a precizat dr. Laslău.