glasul-hd.ro Web analytics

Parenting

Pedeapsa: este sau nu o metodă de educare?

În ziua de azi se promovează puternic imaginea părintelui bun, înțelegător, calm, în perfectă armonie cu nevoile și dorințele copilului. Mulți părinți consideră pedeapsa în contradicție cu educația modernă, că este ceva desuet. Altora le este teamă să o aplice, pentru că nu ar suporta reacția de respingere din partea celor mici: se pot închide în ei, dezvoltând astfel o aversiune față de cel care l-a pedepsit. Dr. Gilles-Marie Valet, autorul cărții „Educație fără pedepse. Cum să crești un copil ascultător“, publicată la Editura Niculescu, face diferența între pedepsele „bune“ și pedepsele rele. În acest volum veți afla o serie de informații de ajutor despre acest subiect.

Renunțăm sau nu la pedepse?

Evitarea sistematică a pedepsei poate duce la atitudini contradictorii și la reacții destul de intense odată ce părinții sunt total copleșiți de comportamentul copiilor. Cine nu se enervează când copilul repetă o greșeală? Un copil nu trebuie însă pedepsit cu orice preț, ci, în anumite situații. Această metodă de a-l „corecta“ poate fi utilă și educativă.

Are pedeapsa un scop educativ?

Atunci când este sancționată încălcarea unei reguli sau a unei interdicții impuse deja de părinte, pedeapsa are un rol educativ. Rolul ei este de a-l face pe copil să înțeleagă că are un comportament inacceptabil și că este bine să nu îl repete. Trebuie să știm că ceea ce pare interzis pentru un adult, în ochii unui copil poate fi văzut exact invers.

Există „prostioare“ pentru care nu merită să fie pedepsit?

Nu-l poți pedepsi, de exemplu, pentru că i-a alunecat din mână un obiect de sticlă deoarece nu l-a ținut bine! În schimb, îi poți arăta cum se ține corect și la ce trebuie să fie atent data viitoare. Genul acesta de „greșeală“ ține de capacitatea lui fizică, de dezvoltarea lui. Cu cât crește, cu atât va ști să țină mai bine un obiect în mână.

De la ce vârstă se poate pedepsi un copil?

Din momentul în care copilul începe să devină responsabil, cel mai probabil după 2 ani, părintele poate aplica această metodă. Va alege un mod pentru a repara un lucru pe care l-a greșit. Dacă știe că nu are voie să stropească cu apă pe jos când face baie, e important să fie implicat în curățenie. Va învăța treptat să nu mai inunde baia.

Ce faci când copilul opune rezistență?

Este necesar să se acționeze cu precauție în astfel de situații! Dacă vrea, de exemplu, să se încalțe iarna cu sandale, este absurd să fie pedepsit. Pentru că începe să devină conștient de el, ca individ, simte să își exprime nevoia de a se opune. Soluția? Mai bine negociați cu el decât să îl pedepsiți.

 

Back to top button