glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Micuța afacere a unor hunedoreni. „Lașca de la buna Romanița”, produs atestat tradițional, după o rețetă din 1890 (GALERIE FOTO)

Doi soți hunedoreni, o economistă și un constructor, au pus bazele unei afaceri inedite după o rețetă a bunicii: „Lașca de la buna Romanița”. Au obținut atestatul de produs tradițional în toamna lui 2014, iar apoi, anul următor, s-au apucat de treabă în bucătăria casei din satul Fornădie. De atunci, micuța afacere tot crește.

În urmă cu trei ani, Georgeta Rotariu renunța la un serviciu bine plătit, pentru a pune pe picioare, împreună cu familia, o afacere cu o ciupercărie. Producția era însă mult prea mare, piața de desfacere aproape inexistentă pentru producătorii mici și, deși ciupercile erau crescute fără chimicale și fără a fi stropite, oamenii au renunțat pentru că nu aveau unde să le vândă. Încăpățânați din fire, aceștia au vrut apoi să facă o pensiune în satul Fornădie, dar piedica le-a fost pusă de începerea reabilitării drumului european care leagă Deva de Oradea. Au ajuns pe punctul de a fi expropriați, dar într-un final, nu a mai fost cazul. Totuși, afacerea a căzut. Turiștii nu prea mai tranzitează zona, din cauza drumului rău, iar restaurantul, pe care între timp îl deschiseseră, nu mai avea clienți, și au fost obligați de situație să găsească altă soluție. Și, au găsit-o. „Soțul meu s-a gândit că, dacă tot sunt în vogă produsele tradiționale, să vedem ce e tradițional la noi. Și, atunci, ne-am gândit: ce făcea bunica în casă? Lașca. Și am zis, hai să începem așa. Noi am avut un start cu firma Avis, pentru că ei ne-au sprijinit la început. Nu am știut niciodată cum vede consumatorul produsul acesta, fiind obișnuit cu el în piața agro-alimentară. Noi am ținut să fie calitate, ori dacă vrei să fie calitate, atunci trebuie să ai și materia primă ca atare, pentru că gustul nu îți vine de oriunde”, povestește, cu pasiune, Georgeta Rotariu.

Iar gustul vine din produse naturale, doar făină, ouă și un strop de sare. Georgeta este cea care frământă aluatul, întinde foile pentru lașcă și tot ea dă prin mașina de tăiat tăiețeii. „Produsul niciodată nu se va schimba calitativ, pentru că nici nu vrem, nici nu putem. Este singurul produs atestat tradițional din județ, aflat la vânzare în magazine. Mai există șase produse atestate, dar sunt vândute în târguri și în alte locuri”, spune Gheorghe Rotariu. „Noi respectăm rețeta, ingredientele sunt naturale, respectăm metoda de lucru. Oamenii trebuie să înțeleagă, cu timpul, ce înseamnă produsul tradițional, că respecți rețeta care e scrisă acolo, că ești corect și că nu vrei să trișezi”, susține și Georgeta Rotariu.

Produs cu numele bunicii, după o rețetă din secolul al XIX-lea

Rețeta după care e făcută „Lașca de la buna Romanița” au găsit-o într-o carte, scrisă în anul 1890, care a aparținut bunicii Georgetei Rotariu. Deși a avut-o în casă zeci de ani, nimeni nu știa ce comoară se găsește în ea. La vremea aceea, nici Georgeta, nici soțul ei nu s-au gândit că pot transforma ceea ce făcea bunica pe planșetă, cu druga în mână, într-o afacere. Cartea le-a fost de mare folos, pentru că ea reprezintă istoricul produsului şi dovada autenticităţii sale. Ea cuprinde atât reţeta, cât şi modul de lucru, amândouă regăsite sub denumirea de „supă naţională”, de fapt, supa făcută din găină şi cu tăieţei de casă.

Bunicuța care frământă aluatul există în realitate, de aici și numele produsului, care a fost frumos ambalat cu sprijinul fiicei Georgetei și a lui Gheorghe Rotariu. „Pe bunica mea o cheamă Romana, și am zis hai să folosim diminutivul. Designul cutiei a fost făcut de fiica noastră, care a terminat Artele. Am zis, măi, găsește-mi un motiv național, cu culori frumoase, să fie ceva special. Și ea l-a găsit”, spune, mândră, Georgeta Rotariu.

Orice gospodină care cumpără „Lașca de la buna Romanița” poate fi sigură că produsul este sănătos, tradițional și nu are adăugat în el aditivi alimentari, ci doar făină albă, ouă și sare, exact așa cum erau făcuți tăiețeii pe vremea bunicii. „Lașca de la buna Romanița” poate fi cumpărată din tot lanțul de magazine PRO HD, care promovează producătorii din județul Hunedoara.

Back to top button