glasul-hd.ro Web analytics



Rețeta zilei by Avis 3000

Falafel cu humus şi ochiuri din ouă by Neața Omlette Bistro

Ingrediente:

  • 250 g năut boabe
  • o legătură pătrujel tocat
  • 5 căţei de usturoi
  • o ceapă potrivită
  • 2 linguri de amestec legume uscate
  • ulei de măsline
  • sare, după gust
  • 200 g smântână
  • 2 linguri făină de hrişcă
  • 2 ouă de la AVIS 3000
  • 100 g humus
  • susan

Aţi ştiut că năutul este primul aliment cultivat – conştient – de om? N-aţi ştiut… De aia eu zic că e bine să verificaţi data de expirare pe conserva de năut, să n-aveţi ghinionul să-l cumpăraţi chiar pe ăla primul.
La reţeta asta să vă gândiţi din timp, pentru că năutul trebuie lăsat de cu seară la înmuiat în apă rece. Sau, mă rog, dacă vreţi să îl pregătiţi pentru cină, îl puteţi îmbăia de dimineaţa. Aşa că deschideţi conserva şi… ooops! Năutul e fiert, tuns, ras, frezat şi nu mai trebuie să-i faceţi nimic, mergeţi liniştiţi la culcare. De dimineaţă îl zdrobiţi cu furculiţa până devine o pastă grunjoasă. Se poate şi cu blenderul, dar să fiţi iute de mână, altfel se macină prea tare. Adăugaţi cele două linguri de legume uscate.
Pătrunjelul şi ceapa se toacă mărunt. Sfatul meu este să faceţi asta în faţa geamului deschis, altfel reţeta asta devine o dramă dacă ar fi să ne luăm după lacrimile ce vă curg din ochi. Pisaţi usturoiul şi adăugaţi totul în amestecul iniţial.
Presăraţi făina de hrişcă în ploaie peste pasta cu năut, mai puneţi ceva sare… După gust, dacă mai aveţi, dacă nu, tre’ să vă testaţi neapărat. Datorită făinii veţi putea modela din compoziţia asta (no, aţi ajuns şi compozitor, nu numai chef) nişte… să le zicem biluţe, cu toate că sunt de fapt chiftele, le ungeţi cu uleiul de măsline şi să nu dea dracu’ să le puneţi la prăjit în tigaie, ca bunica! Le puneţi în cuptor, pe hârtie de copt, că s-a descoperit între timp că prăjelile omoară.
Pisaţi nişte usturoi, îl frecaţi cu sare şi adăugaţi smântâna. Aici nu vorbim despre cantităţi, totul e la simţ. Bun simţ. Culinar. Astfel obţineţi sosul de smântână. Humusul îl cumpăraţi gata preparat, că altfel ne întindem prea mult şi începe telenovela sau meciul la TV. Dacă aveaţi pregătit susan pentru humus, folosiţi-l ca să ornaţi biluţele. Cele gătite.
Serviţi totul cu ouă ochiuri şi neapărat cu lipie caldă, asta aşa, pentru un spirit arăbesc. Tot din acest motiv, am uitat să spun, chifteluţele astea le numiţi falafel atunci când le prezentaţi invitaţilor la masă.

Poftă bună!

Back to top button