glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateSport

(Galerie foto) 80 de copii au participat astăzi la Cursa copiilor la Deva. Aceștia au urcat pe podiumul pe care au fost premiați și căștigătorii primei etape a Turului României

Ploaia, care se anunța neprielnică competiției destinată celor mici, a venit cu o întârziere perfectă desfășurării competiției.

Aproximativ 80 de copii au luat startul la Cursa copiilor la Deva. Pe langă spectacolul oferit de cei mici, “puțin” mai neascultători la indicațiile organizatorilor, cei mari au dat totul pentru un loc pe podium.

Toți participanții au primit medalii, iar cei puțin mai norocoși, care au prins podiumul, au fost și premiați.

În pauza competiției, copiii dar și insoțitorii acestora, au avut parte de o demonstrație din partea multiplului campion la trial, Iulian Zaharie.

Acum 11 ani, când se plimba prin centrul orașului, a văzut câțiva băieți care făceau diverse scheme cu bicicleta și așa a devenit pasionat de trial. A descoperit concursurile de profil și a început să se pregătească la un nivel mai profesionist.

Participă la competiții de vreo 8-9  ani și a obținut numeroase premii și trofee. Are 8 titluri de campion național, un loc 8 european și 14 mondial. 

După cursa copiilor a venit și momentul sosirii profesioniștilor pe biciclete. Prima etapa a Turului României s-a încheiat la Deva, după cea mai lungă cursă din această editie. 201.5 KM.

Daniel Crista – performanță de excepție în cea mai lungă etapă a Turului României: este lider în clasamentul general și în alte trei clasamente

Etapa 1 din Turul României a pornit astăzi la ora 12:00 de lângă stadionul Dan Păltinișanu, în prima și cea mai lungă etapă din Turul României, ediția 54: un traseu de 201,5 km până la Deva, prin Logoj, Caransebeș, Oțelul Roșu, Sarmizegetusa, Hunedoara, Deva.

Imediat după startul tehnic, care s-a dat la Moșnița Nouă, trei cicliști au scăpat în evadare – Steva KLISURIĆ – de la Echipa Națională a Serbiei, Daniel CRISTA – de la Echipa Națională a României și Besnik ISLAMI – de la D’Amico UM Tools. După o jumătate de oră ciclistul de la D’Amico s-a rupt, așa că în evadare au rămas pe poziții doar Daniel CRISTA și Steva KLISURIĆ, care au reușit la un moment dat să pună o distanță de 12 minute față de pluton. Daniel Crista a câștigat toate cele trei sprinturi intermediare de pe traseu, securizându-și tricoul roșu, de lider în clasamentul pe puncte, pe care l-a și îmbrăcat, de altfel, la startul etapei (la Prolog a câștigat și tricoul albastru de lider în clasamentul românilor, dar pe acesta l-a îmbrăcat Serghei Țvetcov la startul etapei).

Însă pe o vreme din ce în ce mai vitregă, cu ploaie măruntă și vânt, plutonul a recuperat progresiv din diferență, cu echipe precum Androni Giocattoli Sidermec și BikeAid care au impus ritmul în față. Cu 10 km înainte de singura cățărare repertoriată de pe traseu, sârbul Steva KLISURIĆ nu a mai putut să se țină de CRISTA, așa că românul a rămas singur în față, la o distanță de aproximativ 7 minute de pluton. După ce a câștigat și KOM-ul, care i-a adus câteva secunde prețioase, CRISTA a făcut o pană pe coborâre, iar schimbarea bicicletei l-a costat ceva timp. Povestea s-a repetat și cu 15 km înainte de de finiș, dar de această dată CRISTA nu a reușit să schimbe bicicleta înainte de a fi ajuns și înghițit de pluton. Sprintul final a fost câștigat de polonezul Patryk STOSZ, de la Voster ATS Team, urmat de Luca CARSTENSEN, de la Bike Aid și de Rajovic DUSAN, de la Echipa Națională a Serbiei.

Totuși, efortul depus de Daniel CRISTA, care a petrecut aproape 180 de km în evadare, nu a rămas nerăsplătit: după calcularea timpilor și a punctelor, s-a dovedit că el este lider nu doar în clasamentul pe puncte, al cățărătorilor și al celui mai bun român, ci și în clasamentul general, fiind răsplătit pentru această performanță cu trei tricouri la Deva. Lider în clasamentul celui mai bun tânăr (U23) a rămas tot germanul Mika HEMING, de la Maloja Push Bikers.

Stosz a fost cronometrat pe cei 201,5 km cu timpul de 4 h 33 min 16 sec, fiind urmat, în acelaşi timp, de germanul Lucas Carstensen (Bike Aid), de sârbul Dusan Rajovic, Eduard Grosu, polonezul Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce Polski), la o secundă.
Tricourile de astăzi au fost îmbrăcate de:
💛 Galben: Daniel Crista (Echipa Națională a României)
🔴 Roșu: Daniel Crista (Echipa Națională a României)
⚪ Alb: Mika Heming (Maloja Push Bikers)
🔵 Albastru: Eduard Grosu (Echipa Naționala a României)
🟢 Verde: Daniel Crista (Echipa Națională a României)
Etapa a 2-a – Etapa regină – va debuta cu startul Festiv – la ira 12:00 – Bld. 22 Decembrie intersectie cu Str. Carpați, Deva

Putem spune că este etapa regină a ediției 2021. La final cicliștii vor avea de înfruntat dificila cățarare către Păltiniș. Dacă în etapa precedentă sunt șanse mari ca plutonul să ajungă compact, cu siguranță la Paltiniș sportivii vor ajunge unul câte unul.

Traseu etapă

Traseu Deva – Oraștie – Sebeș – Căpâlna – Dobra – Jina – Apoldu de Jos – Saliste – Orlat – Gura Râului – Paltiniș

Program etapă

Start Festiv Etapa 2 , Plecare spre Km 0 – 12:00 – Bld. 22 Decembrie intersectie cu Str. Carpați, Deva
Finish Etapa 2 – 16:30 – Arena Platos, Păltiniș
Ceremonia de premiere – 16:50 – Arena Platos, Păltiniș

Back to top button