glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Deveanul Eduard Jakab, cel mai bun somelier din România

Eduard Jakab a fost desemnat cel mai bun somelier din România în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Trofeului Someleriei 2012, eveniment organizat la finele săptămânii trecute de Asociaţia Somelierilor din România şi Cramele Halewood.

20 de somelieri din întreaga ţară s-au înscris în acest an în competiţia “Trofeul Someleriei”, însă cel care a convins prestigiosul juriu că merită titlul de cel mai bun somelier al anului în România a fost deveanul Eduard Jakab. Cu o experienţă de peste zece ani în domeniu, “antrenat” la una dintre cele mai prestigioase şcoli de profil din lume, Eduard Jakab a reuşit să impresioneze juriul prin cunoştinţele sale în domeniul servirii vinului, atât în ceea ce priveşte probele teoretice, cât şi cele practice.

Cel mai bun dintre cei buni

Competiţia din acest an a fost organizată în memoria lui John E. Halewood – fondatorul grupului Halewood România şi s-a desfăşurat în mai multe etape. Iniţial în cursa pentru titlul de cel mai bun somelier al anului în România s-au înscris 20 de participanţi, însă doar trei dintre aceştia au reuşit să ajungă în finală. Probele au fost dificile, iar la probele din finala competiţiei participanţii au trebuit să treacă testul de decantare şi servire, o probă de degustare şi una de corectare a greşelilor dintr-un meniu. De asemenea, juriul a urmărit şi cunoştinţele somelierilor în ceea ce priveşte asocierea vinurilor cu mâncarea. La finalul probelor, juriul a decis: Titlul de cel mai bun somelier al anului în România este adjudecat de Eduard Jakab. “Faptul că am câştigat acest premiu pentru mine înseamnă o recunoaştere a profesionalismului la care am ajuns în acest domeniu. Am practicat foarte puţin timp această meserie în România. Din 2003 lucrez pe vase de croazieră de cinci sau şase stele. Asta înseamnă că trebuie să cunoşti cel puţin 400 de etichete de vinuri cu preţuri cuprinse între 30 şi 4.000 de euro sticla”, a spus deveanul Eduard Jakab, care în prezent este consultant la Ceapa Roşie – Braserie şi Cafenea, din Deva.

O meserie care necesită talent şi dăruire

Meseria de somelier este relativ nouă în România, iar pentru a ajunge la performanţă este nevoie de talent, dăruire şi un bun simţ olfactiv. “Din `96 până în 2001 am lucrat în domeniul bar/restaurant. Aşa am ajuns să dezvolt afinităţi pentru vin, dar şi datorită literaturii parcurse în adolescenţă cu privire la asortarea vinului cu mâncărurile. Mai târziu am aprofundat conoştinţele în acest domeniu, urmând cursuri la Londra. Aptitudinile în acest domeniu se dezvoltă prin practică. Este nevoie şi de talent şi înclinaţie, deoarece sunt foarte mulţi care pornesc la drum, dar puţini reuşesc să şi ajungă unde îşi propun”, spune Eduard Jakab. Când vine vorba despre vinul preferat, Eduard Jakab nu se poate hotărî. “Este foarte greu să spun care este vinul meu preferat. Fiecare moment trebuie asociat cu un anumit soi de vin. Astfel, dacă astăzi aş alege un anumit sortiment, cu o altă ocazie şi într-o altă conjuctură cu siguranţă aş opta pentru altceva. Iar în ritualul servirii mesei, fiecare vin are un moment al său”, a conchis Jakab.

Vinuri regale la Ceapa Roşie

Eduard Jakab este coproprietar al Braseriei Cafenea Ceapa Roşie din Deva, iar în vara anului trecut a organizat aici un eveniment de înaltă ţinută, în cadrul căruia au fost prezentate cele mai fine vinuri regale – Domeniul Coroanei Segarcea. Modul în care se serveşte un vin de calitate, cum se bea sau cum se ţine paharul atunci când se consumă această nobilă băutură, au fost prezentate de somelierul Marian Timofti, care are o experienţă de aproximativ 18 ani în acest domeniu. La evenimentul respectiv au fost prezentate cinci sortimente de vinuri din ţară, printre cele mai fine din gama Prestige.

Back to top button