glasul-hd.ro Web analytics


Parenting

De ce și cum să le vorbim copiilor despre pubertate

Pubertatea este etapa de trecere de la copilărie la adolescență, fiind una a marilor schimbări pentru copil. Vârsta la care începe să se instaleze pubertatea este de 10-11 ani la fete și de 11-12 ani la băieți. Însă nu te îngrijora dacă semnele pubertății apar mai devreme sau mai târziu fața de această vârstă de referință, pentru că pubertatea poate să debuteze oricând între vârsta de 8 și 14 ani. În total, întreg procesul pubertății durează aproximativ patru ani.

Semnele pubertății încep să apară în momentul în care creierul declanșează producerea de hormoni sexuali, ducând la apariția schimbărilor fizice. Este important ca micuții să fie pregătiți pentru această etapa a vieții lor, iar părinții să le vorbească despre ceea ce presupune pubertatea înainte că primele semne să apară. Ei vor ști la ce să se aștepte, vor recunoște semnele pubertății și nu se vor speria atunci când aceste manifestări apar.

Copiii trebuie să știe că nu este nimic în neregulă cu corpul lor, trebuie să le explici lucrul acesta, cum este indicat să le spui că pubertatea nu reprezintă un proces rușinos.

Astfel, îi poți pregăti în legătură cu schimbările care vor interveni în corpul lor începând cu vârsta de 8 ani în cazul fetițelor și în jurul vârstei de 10 ani, în cazul băieților. Nu este suficientă o singură conversație pe acest subiect, ci discuțiile se vor purta pe termen lung. Când îți pun întrebări, nu ocoli subiectul ci fă-ți întotdeauna timp să le răspunzi.

Cu cât vor ști mai multe despre ceea ce presupune pubertatea, cu atât vor fi mai pregătiți pentru această etapă.

Semne că o fată intră la pubertate

La fete, primul semn care indică instalarea pubertății este creșterea sânilor. Unul dintre sâni poate să înceapă să se dezvolte mai devreme decât celălalt, nu este un semn care să te îngrijoreze. Fetițele pot observa și apariția firelor de păr pe picioare și pe mâini. Urmează apariția părului de la subraț și a părului pubian, iar schimbările hormonale fac corpul să transpire mai mult.

La 1-2 ani de la apariția primelor semne de pubertate, la fetițe apare și prima menstruație, iar sânii continuă să crească. După ce apare ciclul menstrual urmează și o perioadă de 1-2 ani în care fetele vor crește în înălțime, între 5 și 7,5 cm, până când vor atinge înălțimea de la vârsta adultă.

Semne că un băiat intră la pubertate

La băieți, primul semn de pubertate este creșterea în mărime a testiculelor. De asemenea, părul pubian începe să apară la baza penisului. Mai târziu, va începe și eliminarea de lichid seminal, căci au loc primele erecții, fie când băiatul este treaz, fie în timpul somnului. Urmează și apariția schimbărilor în voce, care se îngroașă. De asemenea, băieții, ca și fetele, vor începe să transpire mai mult. O altă schimbare care apare este apariția părului facial sau pe piept.

Creșterea în înălțime este un alt semn al pubertății, care durează aproximativ trei ani, când câștigă aproximativ 7-8 cm în înălțime. În ultima etapă a pubertății, băieților le apare părul facial și vor începe să se bărbierească.

Atât în cazul fetelor, cât și în cazul băieților apare acneea, un semn timpuriu de pubertate, care nu sunt altceva decât mici coșuri pe față. Acneea este urmare a creșterii nivelului de hormoni din corp. În cazul în care apar coșuri în exces poți merge cu copilul la un consult medical, pentru că poate fi nevoie de un tratament medicamentos.

 

Back to top button
Close
Close