glasul-hd.ro Web analyticsParenting

Cultivarea talentelor: Cum le depistezi? Cum le educi?

Talentul poate fi înțeles ca potențial nativ pentru dezvoltarea unor aptitudini în anumite domenii, dar pentru valorificarea lui este nevoie de repere sigure, răbdare, disciplină interioară și mult suport emoțional. Cum reușim să le oferim copiilor un cadru adecvat pentru toate acestea, odată ce descoperim o afinitate pentru un anumit domeniu? Iată întrebarea la care vom încerca să răspundem.

Desigur, este prematur să spui despre un bebeluș că va fi un virtuoz al viorii sau un scriitor de excepție. Și asta mai ales dacă crezi că talentul este exclusiv o zestre cu care te-ai născut. În fapt, fructificarea talentului depinde foarte mult de mediu, de experiențele stimulante, de exercițiu constant.

Regula de aur: Ce e mult strică!

Multitudinea de cursuri pentru copii și opționalele oferite generos de grădinițe determină tentația de a-ți înscrie copilul la cât mai multe astfel de activități, în speranța că-și va descoperi talente nebănuite. Este însă important să ai în vedere câteva lucruri foarte importante. Iată-le:

  • Ține cont de personalitatea și preferințele copilului în alegerea cursurilor/opționalelor. Unui copil coleric i s-ar potrivi sportul, pentru sangvinici poate fi atractivă varianta unui club de teatru, în timp ce temperamentele flegmatic și melancolic ar putea prefera artele plastice. Desigur, aceste recomandări au rol orientativ.
  • Dacă are 4-5 ani, familiarizează-l cu noua activitate printr-o discuție pe înțelesul său.
  • Nu opta pentru prea multe activități în același timp, pentru că oboseala mentală va prima în fața bucuriei de a participa la acele cursuri/opționale.
  • Părinții trebuie să rămână conectați la felul în care copiii lor trăiesc, simt, gândesc noile activități, totul prin intermediul comunicării deschise.

S.O.S.  Așteptările părinților!

Uneori, un indiciu pentru depistarea unei afinități a micuților este pasiunea cu care se implică într-o anume activitate, timpul îndelungat pe care îl petrec făcând acel lucru (chiar și din proprie inițiativă), faptul că învață repede și pun în aplicare cu ușurință, rezultatele fiind pe măsură. Este ca și cum acea activitate le-ar fi foarte naturală. Comunicarea cu antrenorii/trainerii/facilitatorii cursului sau opționalului ales poate oferi o privire obiectivă asupra progreselor copilului.

De cele mai multe ori, descoperirea unei afinități care se transformă încet, încet în aptitudine atrage după sine un alai de așteptări în mintea apropiaților: să fie primul în acel domeniu, să devină campion, sportiv de… performanță sau un mare artist. Din păcate, aceste așteptări ajung de cele mai multe ori să se transforme într-o presiune pusă pe umerii copilului, care se va simți constrâns să fie cel mai bun pentru a-i mulțumi pe cei dragi. Pentru niciun copil nu este plăcut sentimentul că îi dezamăgește pe adulții importanți din viața lui. De aici până la teama de a eșua în ceea ce îi place mai rămâne un pas. Frica inhibă bucuria pentru activitate. Am cunoscut copii care au renunțat la ceea ce iubeau din cauza presiunii, deși avuseseră parte de rezultate minunate.

Talent = multă muncă

Ne gândim adesea cât de ușor pare drumul  unui muzician, al unui patinator sau pictor pe care îi admirăm, dar asta se întâmplă doar pentru că nu vedem drumul pe care l-au parcurs pentru a atinge acel nivel de performanță.

În spatele rezultatelor se ascund ani de practică deliberată, disciplină interioară, sacrificiu de sine, depășirea zonei de confort și înfruntarea fricilor. De la identificarea unei aptitudini la performanță este cale lungă, presărată cu multe provocări. Pașii mici, dar siguri sunt de dorit în fața salturilor necalculate, doar de dragul rezultatelor. În felul acesta, copilul nu va rata bucuria de a fi talentat.

Cum cultivăm talentul?

Câteva recomandări pentru părinți:

* Fiți atenți la ritmul copilului! Cultivați pasiunea și apreciați-i efortul de a exersa mai presus de rezultatul obținut. În felul acesta, el va dobândi ceea ce psihologul Carol Dweck numește mindset de creștere, adică o atitudine dezinvoltă și sănătoasă în abordarea provocărilor. În contrast, copiii care își formează un mindset fix se blochează în fața fricii de a nu obține un anumit rezultat și de a confirma, implicit, o imagine de sine pe care toți o așteaptă de la ei.

* Observați felul în care așteptările voastre îl influențează pe copil. Este normal să vă doriți ce este mai bun pentru el, dar aveți grijă la modul în care îi comunicați acest lucru. Asigurați-l de susținerea voastră indiferent de rezultate. Suportul emoțional îl va ajuta să își asume riscurile inerente șlefuirii unui talent și să își valorifice creativitatea.

* Aveți încredere în copil. Nu lăsați așteptările să vă împiedice să-l vedeți așa cum este, de fapt. Drumul lui poate să nu corespundă așteptărilor, dar asta nu înseamnă că nu merită toată aprecierea dvs. pentru efortul depus. Copilul simte încrederea adulților prin atitudinea lor lipsită de încrâncenare. Astfel, se va simți liber să-și exerseze talentul.

* Nu uitați că rămâne, în continuare, un copil. În pofida achizițiilor intelectuale sau aptitudinale peste medie, latura emoțională continuă să fie vulnerabilă, conform vârstei sale. Priviți-l ca pe un întreg, nu doar ca pe un talent.

Back to top button