Copii şi părinţi în era digitală – Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului
Copiii par a fi extrem de intuitivi în a mânui diverse dispozitive, iar multora dintre ei li se pare aproape incredibil atunci când află că lucrurile nu au fost mereu la fel.
Iată mai jos câteva lucruri pe care copiii noştri nu mai sunt nevoiţi să le facă datorită evoluţiei tehnologiei.
Vă amintiţi…
… cum nouă ne plăcea să scriem bileţele colegilor noştri şi să le dăm din mână în mână, în timpul orelor? Acum copii noşti nu trebuie să mai facă asta pentru că, există, nu-i aşa, mesajele text, WhatsApp, Facebook si multe altele.
…cât de complicat era să cauţi o localitate sau să pleci într-o excursie şi să ai nevoie să notezi ruta pe o hartă, pe care niciodată nu o puteam împături la fel cum fusese inţial? Acum există Google Maps, universal valabil, oriunde în lume şi orice excursie este mai sigură pentru că este este mult mai greu să te rătăceşti.
…cât de mult dura o conexiune la internet prin dial-up? Din fericire, nu ne mai facem griji cu asta pentru că există Wi-Fi şi 4G.
…cum era să răspunzi la telefon fără să ştii cine este la celălalt capăt? Şi ca să fiu complet sinceră, mama şi acum îmi spune că este ea la telefon, atunci când mă sună…
…cum era să faci o fotografie şi să nu ai absolut nicio idee despre cum arătai în ea, până nu developai filmul? Din nou, din fericire, au apărut camerele foto digitale, iar copiii sunt fascinaţi de selfie-uri.
Concluzia este aceeaşi ca întotdeauna. Tehnologia este o parte integrantă din viaţa noastră şi uneori, chiar fără să ne dăm seama, uităm căt de mult ne poate ea uşura viaţa, nouă şi copiilor noştri.
Astazi este Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Conventia ONU a fost semnată pe 20 noiembrie 1989.
În 1959 UNICEF a emis Declarația Drepturilor Copilului. În 1989 aceasta a devenit Convenția asupra Drepturilor Copilului. Mai mult de 180 de ţări ONU au adoptat, astfel, 20 noiembrie ca zi de sărbătoare.