glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Campania agricolă de vară, la final

Producții mai mari la culturile cerealiere față de anul trecut

Campania de recoltare a culturilor cerealiere s-a încheiat în județul Hunedoara. HunPotrivit agricultorilor, producţiile agricole sunt foarte bune, iar fără îndoială cea mai profitabilă cultură de anul acesta este cea de grâu.

 

Recoltarea culturilor cerealiere de anul acesta s-a încheiat cu una dintre cele mai bune producţii din ultimii ani. Chiar dacă pe perioada verii, agricultura județului a fost afectată de precipitații abundente și viituri, se pare că producțiile nu au fost diminuate. Ba, mai mult, agricultorii s-au declarat mai mulțumiți decât anul trecut de recoltele obținute.

Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Hunedoara, hunedorenii care au mizat pe grâu au dat lovitura, deoarece a fost cea mai productivă cultură din acest sezon. „Avem producții foarte bune la culturile cerealiere în judeţul Hunedoara, chiar dacă am avut pe perioada anului și perioade cu ploi abundente și viituri. Astfel, de pe o suprafață de 9.518 hectare de grâu au fost recoltate 39.976 de tone, producția medie fiind de 4.200 kg/ha. Din 680 hectare însămânţate cu rapiță pentru ulei, au fost recoltate 2.108 tone, producția medie fiind de 3.100 kg/ha. Şi la capitolul orzoaică de toamnă şi de primăvară agricultorii din judeţ stau foarte bine. Din 239 de hectare însămânțate cu orzoaică de toamnă s-au recoltat 956 tone (producție medie 4.000 kg/ha), iar din 1.250 de hectare de orzoaică de primăvară au fost recoltate 3.500 tone (producția fiind 2.800 kg/ha). La triticale, din 1.950 de hectare însămânţate, agricultorii au recoltat 8.775 tone (producție medie 4.500 kg/ha). În ceea ce privește orzul, au fost cultivate 543 de hectare, producția medie fiind de 4.200 kg/ha. De asemenea, agricultorii au recoltat 1.800 ha cu ovăz, de unde le-au rezultat 4.500 tone, cu o producție medie de 2.500 kg/ha”, a precizat directorul Direcției pentru Agricultură Hunedoara, Călin Marian.

 

Perspective îmbucurătoare în privința porumbului și a prețului cerealelor

 

Agricultorii hunedoreni sunt de părere că starea culturilor de porumb este foarte bună, iar în toamnă, când acesta va fi recoltat, cu siguranţă vor fi rezultate satisfăcătoare. Ioan Prială, unul dintre cei mai mari agricultori din județul Hunedoara (zona Hațegului), susține că, după cum arată porumbul și floarea-soarelui, se așteaptă la producții record. „Într-adevăr avem producții mult mai bune decât anul trecut, atât la rapiță, cât și la grâu. Spre exemplu, la rapiță mi-au rezultat 3 tone față de 1.700 kg anul trecut și asta se datorează în principal ploilor din această vară care au favorizat culturile. De asemenea, după cum arată porumbul și floarea soarelui, sunt convins că o să înregistrez producții record. În plus, și prețurile sunt mai bune față de 2017. Aici mă refer la prețurile cu care vindem noi producțiile, pentru că, dacă este să ne gândim la consumatorul de rând, prețurile nu sunt mai bune, pentru că au crescut. Dar, până la urmă, pe noi, agricultorii, asta ne interesează, să vindem producțiile la prețuri mai mari. În comparație cu anul trecut pot să spun că un kilogram de porumb sau de grâu este mai scump cu aproximativ 10 bani”, a declarat Ioan Prială.