glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Blocurile istorice din Aninoasa, la mâna Guvernului

Peste 1.000 de locuitori ai imobilelor mai vechi de un secol cu acoperişuri şubrede aşteaptă banii salvatori

Guvernul a omis, până acum, să includă pe ordinea de zi a şedinţelor sale problema ajutorului cerut de Primăria Aninoasa pentru repararea acoperişurilor ce pot să cadă oricând din cauza zăpezii şi a umezelii. Pe de altă parte, Primăria oraşului amintit cere mai mult decât ar fi nevoie pentru ca urgenţa să fie rezolvată.

La finele anului trecut, locatarii a trei blocuri din Aninoasa au primit ordine de evacuare a clădirilor din cauza pericolului prăbuşirii acoperişurilor. O parte din acoperişul unui bloc s-a şi prăbuşit, de fapt. Este vorba despre imobilul aflat la numărul 137 pe strada Libertăţii. S-a întâmplat pe 16 decembrie. A doua zi s-au semnalat probleme mari la acoperişurile altor două blocuri de pe aceeaşi stradă. 16 familii au refuzat să respecte ordinul emis de autorităţi, pe motiv că nu aveau rude la care să se cazeze, iar varianta unei săli de sport pusă la dispoziţie de Primărie nu li s-a părut convenabilă. Celelalte familii şi-au petrecut Crăciunul şi Anul Nou la rude ori la prieteni. Între timp, toate au revenit la locuinţele din blocurile cu acoperişuri degradate. Autorităţile spun că locuiesc aici „pe semnătură”. Blocurile aparţin Primăriei şi sunt construite în jurul anului 1890.

Supralicitare administrativă

În ultimele zile ale anului trecut, Prefectura Hunedoara a întocmit un proiect de hotărâre de guvern pe care l-a transmis Executivului în speranţa că, la Bucureşti, se va emite o hotărâre prin care să fie alocaţi banii necesari reparaţiilor necesare. Primarul Aninoasei, Nicolae Dunca, spune că e nevoie de 32 de milioane de lei. Prefectul Fabius Kiszely crede că 9 milioane ar fi suficiente pentru înlocuirea acoperişurilor. „Acoperişul de la blocul de la numărul 137 l-am refăcut atunci, în regim de urgenţă, dar e vorba de o refacere provizorie. Apoi n-am mai avut bani şi pentru celelalte două blocuri. Este cât se poate de clar că nu avem bani pentru reparaţiile de care au nevoie cele 30 de blocuri foarte vechi pe care le avem în proprietate. Noi am întocmit o documentaţie pentru reparaţii şi valoarea sumei totale necesare ar fi de 32 de milioane de lei”, declară Nicolae Dunca. Prefectul Fabius Kiszely vine cu o precizare: „Probabil că ar costa 32 de milioane de lei reparaţiile, dar e vorba de reparaţii mai ample care vizează blocurile în întregimea lor, nu doar acoperişurile. Pentru acoperişuri ar fi suficiente, cred eu, 9 milioane de lei. În orice caz, trebuie intervenit cât se poate de repede pentru rezolvarea problemei blocurilor de la Aninoasa. Sperăm să fie alocaţi bani din fondul de rezervă al Guvernului. Mâine (astăzi – n.red.) mă voi afla la Bucureşti pentru problema asta”.
Fiecare dintre cele 30 blocuri vechi are câte 12 locuinţe. Oamenii se tem că, dacă va ninge din nou cum s-a întâmplat în decembrie, ar putea avea soarta vecinilor lor de la numărul 137, de pe strada Libertăţii.

Citeşte şi:

https://glasul-hd.ro/acoperisurile-blocurilor-din-aninoasa-pericol-pentru-locatari/

https://glasul-hd.ro/la-aninoasa-zapada-distruge-blocurile-unul-dupa-altul/