glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Acoperişurile blocurilor din Aninoasa, pericol pentru locatari

Imobilele construite pe vremea Imperiului Austro-Ungar cedează sub greutatea zăpezii

Acoperişul unui bloc din Aninoasa s-a prăbuşit parţial, luni, din cauza ninsorilor abundente. Stratul gros şi greu de zăpadă, plus apa care s-a infiltrat au şubrezit la maximum structura de rezistenţă a acestuia. Blocul a fost decopertat total, ieri, pentru a fi înlocuit în regim de urgenţă. Primăria şi Prefectura au încercat mutarea locatarilor într-o sală de sport, pentru că există pericolul ca şi tavanele să cadă.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Aninoasa a fost convocat ieri în încercarea de a găsi soluţii pentru cei peste 70 de locatari ai blocului situat la numărul 137 de pe strada Libertăţii. Acoperişul imobilului s-a prăbuşit parţial, luni, iar ieri a fost dat în totalitate la o parte pentru ca greutatea acestuia să nu producă şi prăbuşiri ale plafonului. Prefectul de Hunedoara a propus ca locuitorii blocului în cauză să fie mutaţi într-o sală de sport din Aninoasa, însă, conform primarului oraşului, oamenii nu vor să-şi părăsească locuinţele, deşi li s-a spus că sunt într-un mare pericol. „A nins foarte mult şi aici. Acel acoperiş nu a fost reparat mai deloc. În urmă cu vreo 15 – 20 de ani s-au făcut la el nişte intervenţii care, de fapt, mai mult i-au slăbit structura de rezistenţă decât să i-o întărească. Am trimis acolo o firmă, în regim de urgenţă, pentru a începe lucrul la un acoperiş nou. Nu putem lăsa aşa clădirea. Dacă mai ninge sau mai plouă cine ştie ce s-ar putea întâmpla”, spune primarul oraşului, Nicolae Dunca.

Cât de româneşte!

În Aninoasa, la finele secolului al XIX-lea, Imperiul Austro-Ungar a construit 32 de blocuri de locuinţe pentru minerii aduşi să scoată huilă (se spune că de aici se extrăgea cel mai bun cărbune din Valea Jiului şi că zăcământul ar mai fi ajuns pentru încă 100 de ani de-acum încolo). Toate cele 32 de imobile au parter şi un etaj. Unele au şi un fel de mansardă. Toate sunt în proprietatea Primăriei Aninoasa. Poate că aşa se explică şi faptul că, de la construirea lor şi până acum, pentru aceste imobile (care au vechimea mai mare decât cea a multor monumente istorice din judeţ) nu s-a mai făcut nicio lucrare serioasă de reabilitare. Dacă vă mai aduceţi aminte, prin 2012, Primăria Aninoasa a fost prima care a intrat oficial în insolvenţă. Un oraş cu doar 5.000 de locuitori avea datorii de peste 6 milioane de lei pe care recunoştea în faţa judecătorului sindic că nu le mai poate plăti. „Noi am făcut un proiect pentru reabilitarea a 18 dintre cele 32 de blocuri. M-am dus cu el peste tot, dar mi s-a spus că nu e eligibil pentru finanţare. Dacă am vrut să-l depunem pe Programul Operaţional Regional, pentru reabilitare energetică, ni s-a spus că doar blocurile care au parter şi cel puţin două etaje sunt eligibile. Dacă am vrut să-l depunem pe PNDL 2 ni s-a spus că valoarea investiţiei necesare e prea mare. E vorba de aproximativ 2 milioane de euro de care am avea nevoie să le reabilităm aşa cum ar trebui. Acum, că s-a întâmplat ce s-a întâmplat, o să depun din nou proiectul pe PNDL 2. Poate-acum cineva ne bagă şi pe noi în seamă”, spune Nicolae Dunca (primar al Aninoasei din 2012 încoace).