glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

APIA Hunedoara taie subvențiile pentru fermierii care îşi curăţă terenurile prin incendiere

Proprietarii de terenuri care incendiază miriștile și pajiștile cu scopul de a le curăţa ar putea rămâne fără subvenții. La fel vor fi penalizați și proprietarii ale căror terenuri au fost incendiate fără voia lor, prin extinderea focului de la alte parcele, dar care nu anunță incendiul în 48 de ore la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara. Anunţul vine după ce ce, în ultimele patru zile, pompierii au stins câteva zeci de incendii de vegetație uscată în care au fost arse aproape 170 de hectare de teren.

Dacă sunt prinși, fermierii vor putea fi sancționați prin reducerea sumelor autorizate la plată sau chiar excluși de la plata sprijinului financiar pentru anul în curs. Mai mult decat atât „având în vedere apariția frecventă în această perioadă de astfel de cazuri, APIA și Garda de Mediu vor întreprinde controale pe raza întregului județ în vederea identificării și sancționării celor vinovați. APIA va executa controale inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Pentru e evita riscul de a fi penalizați, fermierii care nu au dat foc terenurilor, dar ale căror terenuri au ars din cauza parcelelor învecinate trebuie să ne anunțe în termen de 48 de ore de la incendiere și să se prezinte la noi cu copia și numărul de înregistrare al sesizării făcute în prealabil la poliție. Dar mulți dintre fermieri nu vin și incendierile respective rămân cu autor necunoscut”, declară Marcel Socol, director al APIA Hunedoara.
Anul trecut APIA Hunedoara a controlat 72 de fermieri. Dintre ei, 27 au fost sancționați cu sume cuprinse între 2 și 19 la sută din valoarea subvenției primite.
Pentru a preîntâmpina incendierile și ISU Hunedoara va organiza patrule care vor identifica persoanele care utilizează flacăra deschisă pentru curățarea terenurilor. Persoanele fizice care curăță terenurile prin incendiere, fără acceptul ISU și al Gărzii de Mediu, riscă să primească o amendă din partea ISU Hunedoara al cărei cuantum este cuprins între 3.000 și 6.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei.

În patru zile, 38 de incendii

Cele mai extinse incendii de la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc la periferia municipiului Hunedoara, unde fermierii au incendiat 50 de hectare de teren și pe raza localității Măceu, unde a fost incendiată o parcelă de 20 de hectare. „Acțiunile de stingere au fost îngreunate de vântul puternic, terenul accidentat și lipsa surselor de apă. Cel mai probabil, incendiile au fost generate de acțiunea de igienizare a terenurilor aplicată de fermieri. Astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești. Pe lângă controalele din teren, coordonatele GPS ale parcelelor incendiate vor fi transmise la APIA. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Hunedoara aduce la cunoștință faptul că pentru igienizarea terenurilor există obligația de a solicita și obține acceptul de la autoritățile competente”, a precizat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. La stingerea incendiilor de vegetație uscată a fost nevoie de participarea a 187 de pompieri ai tuturor structurilor de intervenție din cadrul ISU Hunedoara. Incendiile de vegetație uscată, 38 la număr, în doar patru zile, au avut loc în 30 de localități ale județului Hunedoara.

Recomandările ISU pentru vegetaţia uscată

Arderea miriştilor şi pajiştilor este total contraindicată de către specialiştii în domeniu, pentru că se distruge toată microflora solului, iar arderea, de fapt, reduce fertilitatea respectivului teren.
Pompierii sunt însă interesaţi de prevenirea extinderii necontrolate a acestor incendii, motiv pentru care formulează o serie de recomandări pentru persoanele care (în ciuda contraindicaţiilor făcute de biologi şi agronomi) vor, totuşi, să apeleze la metoda arderii:
– Pentru o asemenea operaţiune e nevoie de aprobări obţinute în special de la ISU;
– Arderea poate avea loc doar pe timp de zi şi doar atunci când nu bate vântul;
– Miriştea ce se doreşte a fi curăţată prin ardere trebuie parcelată prin fâşii arate, în suprafeţe de cel mult 10 hectare;
– Tot prin fâşii arate trebuie protejate de suprafaţa în care are loc arderea căile de comunicaţie, construcţiile, culturile agricole vecine, instalaţiile şi pădurile.
– Focul trebuie supravegheat permanent de personal care trebuie să deţină şi echipamente de stingere. Pentru suprafeţele mai mari de 5 hectare este nevoie şi de un plug, dar şi de o cisternă cu apă care să poată fi tractată cu uşurinţă.