glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

ANSVSA reglementează condiţiile de transport a porcilor vii, pe teritoriul ţării

Proprietarii sau comercianţii de suine vii nu îşi mai pot transporta animalele dintr-o locaţie în alta fără să ţină cont de câteva reguli stabilite de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Fie că vor să-şi transporte porcii la abator, fie că îi duc la târg cu scopul de a-i vinde, proprietarii vor putea efectua transportul animalelor doar în baza unor certificate şi formulare de mişcare.

Conform ordinului emis de ANSVSA în cursul acestei luni, au fost stabilite trei tipuri de exploataţii de porcine, respectiv exploataţiile nonprofesionale, exploataţiile comerciale şi exploataţiile comerciale şi exploataţiile de tip A (din care fac parte fermele relativ mici, care sunt înregistrate la DSVSA). Transportul suinelor vii pe teritoriul României poate fi efectuat doar dacă animalele sunt identificate şi însoţite de certificat de sănătate şi documente de mişcare, tipul acestora variind în funcţie de tipul de exploataţie din care provin porcinele. În cazul porcinelor provenite din gospodării, documentele de mişcare sunt eliberate de către medicii veterinari, contracost, taxele fiind suportate de proprietarii de animale. Dacă însă proprietarul a ajuns la târg cu un număr mai mare de porci şi nu a reuşit să îi comercializeze în totalitate, pentru a se întoarce cu suinele acasă are nevoie din nou de documente de mişcare, care, în acest caz sunt eliberate de medicul veterinar al târgului, contravaloarea acestora fiind suportată de administratorul târgului, nu de proprietarul animalelor.

Reguli privind mijloacele de transport al porcinelor

Potrivit ordinului ANSVSA porcii nu pot fi transportaţi cu orice mijloace de transport, ci doar cu cele autorizate. Excepţia de la această regulă se aplică doar în cazul în care porcii sunt transportaţi la o distanţă de până în 50 km. În acest caz nu este necesară autorizarea mijlocului de transport, dar trebuie respectate condiţiile de bunăstare a animalelor. În cazul în care locul către care se transportă animalele se găseşte la o distanţă ce depăşeşte 50 km, transportul se poate efectua doar cu mijloc de transport autorizat de către Direcţia Judeţeană Sanitar Veterinară. Proprietarii de porcine trebuie să aibă în vedere şi faptul că, dacă transportul se face de la un judeţ la altul, medicul veterinar trebuie să solicite de la Direcţia Judeţeană Sanitar Veterinară o notificare inter­judeţeană, iar numărul de notificare primit trebuie trecut pe certificatul de transport.