glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Agricultura judeţului, văzută prin ochii unui economist. Directorul executiv al Camerei Agricole vede în zootehnie viitorul agriculturii hunedorene

În urmă cu câteva luni a fost reînfiinţată Camera Agricolă Judeţeană. Această instituţie este reprezentată, în judeţul Hunedoara, de directorul executiv Lucian Heiuş, fost şef al Finanţelor hunedorene. Acesta a fost confirmat în funcţie, în urmă cu două săptămâni, după ce consilierii judeţeni l-au votat, în condiţiile în care instituţia nou înfiinţată pe care o conduce se află în subordinea Consiliului Judeţean. Deşi Lucian Heiuş se ocupă de câteva zile de agricultură şi de problemele fermierilor, acesta a avut destul timp să-şi dea seama cum merg lucrurile în judeţ. El susţine că judeţul Hunedoara nu este nici pe departe unul agricol, dar în acelaşi timp, sectorul zootehnic este cel mai bine cotat printre agricultori. Postul pe care îl ocupă Lucian Heiuş este provizoriu, iar până la alegerile pentru colegiile judeţene agricole el susţine că va face tot posibilul să ajute fermierii să atragă fonduri europene.

Redactor.: Nefiind specialist în agricultură, cum o să vă desfăşuraţi activitatea?

Lucian Heiuş: Rolul meu de director executiv al Camerei agricole judeţene este managerial, administrativ şi de a crea condiţiile cele mai bune de desfăşurare a activităţilor specialiştilor teritoriali. Nu sunt specialist în agricultură, dar atât timp cât sunt la conducerea acestei instituţii o să mă axez pe chestiile cele mai importante, şi anume înscrierea de proiecte şi atragerea de fonduri europene. Una dintre activităţile Camerei Agricole este de a oferi consultanţă şi informare agricolă fermierilor, aşa că voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a-i face pe fermieri să atragă cât mai multe fonduri nerambursabile.

Red.: Câţi specialişti în teritoriu are Camera Agricolă Judeţeană?

L. H.: Până la alegerile pentru membrii Camerei Agricole şi conducerea acesteia, Camera Agricolă Hunedoara funcţionează în prezent cu 11 oameni. Dintre aceştia fac parte şi specialiştii în teritoriu, care sunt la Ilia, Lăpugiu, Sântămărie Orlea, Geoagiu şi Brad. Oamenii pe care îi avem sunt nişte specialişti în toate ramurile agriculturii. Consider că rolul acestora este esenţial în funcţionarea Camerei Agricole, deoarece fermierii au nevoie mare de consultanţă şi de informare agricolă.

Red.: Cum vi se pare agricultura judeţului Hunedoara?

L. H.: Din punctul meu de vedere, judeţul Hunedoara nu este nici pe departe un judeţ agricol, ci mai degrabă unul industrial. Nu suntem favorizaţi nici de climat şi nici de caracteristica terenului. Consider că în agricultură trebuie să ţii cont foarte mult de ceea ce îţi oferă natura, iar dacă aceasta nu îţi oferă, nu prea ai ce să faci în această privinţă. Totuşi, cea mai mare pondere a agriculturii o reprezintă zootehnia. Oamenii încă sunt preocupaţi de creşterea animalelor în judeţ şi cred că este un lucru foarte bun pentru că
avem o zonă de deal şi păşune foarte bună.

Red.: Cum vedeţi viitorul Camerei Agricole?

L. H.: Pentru a putea vorbi despre viitorul acestei instituţii trebuie să aşteptăm să vedem ce va fi după alegerile colegiilor judeţene agricole, care se preconizează că vor fi în iunie – iulie. După ce se va forma acest colegiu, se va alege un preşedinte, vicepreşedinte şi se angajează specialişti în teritoriu în funcţie de banii care se vor aduna. Această instituţie va fi cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean şi va fi finanţată din fonduri proprii şi subvenţii de la stat. Nu sunt specialist în domeniu, dar îmi este foarte greu să cred că agricultorii vor da bani pentru a merge aceste structuri bine. Cred că alegerile pentru colegiul judeţean agricol ar trebui să se facă în acelaşi timp cu toate alegerile pentru a reduce costurile.

APIA Hunedoara informează că în perioada 12-14 martie a efectuat prima tranşă a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, aferente anului 2012. Valoarea totală a plăţilor, în sectorul zootehnic, este de 448,5 milioane lei. Pentru anul 2012, cuantumul plăţilor pe cap de bovină este de 500 lei, iar pentru speciile ovine şi caprine cuantumul este de 40,8 lei. Ultima tranşă de plată va fi efectuată după data de 2 aprilie 2013.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va începe decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă (SAPS) aferente anului agricol 2012 – 2013, în cuantum de peste 2,479 miliarde de lei.

Peste 75 la sută dintre cele 59,6 tone de produse tip iaurt, suspectate că ar conţine lapte contaminat cu aflatoxină, au fost retrase de pe rafturile magazinelor din toată ţara, a declarat directorul de Comunicare Corporativă al Danone România, Cristina Popescu. Danone România a anunţat luni că retrage preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat cu aflatoxină şi a blocat în depozitul propriu 75 de tone de produse, după ce rezultatele analizelor au confirmat prezenţa aflatoxinei M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte.

(Foto: Directorul executiv al Camerei Agricole, Lucian Heiuş)