glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Turnicheţii de la Castel au fost puşi la treabă

De la începutul acestui an, la Castelul Corvinilor funcţionează un nou sistem de acces al turiştilor. Patru turnicheţi amplasaţi la intrarea pe podul principal contorizează fiecare intrare. La câţiva paşi de ei, în dreapta intrării pe pod, se află noua caserie a Castelului. Are două ghişee, e metalică şi e verde (lucru care se va schimba, după cum spune primarul).

La finele lunii noiembrie, Primăria Hunedoarei publica imagini cu turnicheţii aflaţi la intrarea în Curtea Husarilor (la poarta de acces în curtea exterioară a complexului medieval). Administraţia Muzeului Castelul Corvinilor argumenta poziţionarea, în principal, prin faptul că astfel s-ar putea amenaja şi un lapidariu în curtea exterioară, dar s-ar implementa şi mult mai uşor un sistem unic de acces în toate obiectivele: castelul în sine, Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie (amenajat în fostul „Club al oamenilor de afaceri”) şi în Casa Breslelor. Până la urmă valul de nemulţumiri dar şi un detaliu la care, noiembrie fiind, pare-se, nu s-a gândit nimeni, au făcut ca turnicheţii să fie mutaţi aproape de intrarea pe pod.
„Mai ales vara sunt foarte multe cupluri care doresc să se căsătorească civil în cortul amenajat în apropierea Castelului. S-ar fi creat încurcături şi situaţii neplăcute dacă turnicheţii rămâneau la intrarea în curtea exterioară. Cortul pentru cununii civile a fost relocat şi are o cale de acces direct din şoseaua care duce spre Zlaşti, dar, totuşi, chiar şi-aşa am fi avut probleme cu nuntaşii care ar fi dorit să asiste la ceremonie, dar să intre prin calea de acces ştiută de toată lumea”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

Achiziţii forţate de supoziţii şi incidente

În ce priveşte noul sistem în sine, Bobouţanu se declară mulţumit: „Acum există posibilitatea ca patru persoane să intre simultan în Castel. Am mutat şi casieria în aceeaşi zonă. E securizată, dotată cu instalaţie de climatizare şi are două ghişee. Nu vom mai avea acele cozi foarte lungi care se formau pe pod, când casieria era, practic, în interiorul Castelului. Şi problema culorii casieriei (verde închis – n.red.) se va rezolva în curând. Astfel de dotări vin standardizate, cu certificate de securitate şi aşa mai departe. Casieria în sine va fi branduită şi pusă în ton cu monumentul, din punct de vedere vizual”.
Nici soluţia montării turnicheţilor la capătul podului n-a fost pe placul tuturor. Mulţi „internauţi” s-au declarat nemulţumiţi spunând că dispozitivele de acces strică imaginea Castelului Corvinilor.
Decizia montării de turnicheţi a fost luată după ce, mai ales prin 2012, când numărul vizitatorilor a început să crească vizibil, s-a vehiculat ideea că în Castel ar intra şi turişti care plătesc, dar cărora nu li se rup bilete. Casieria securizată a fost cumpărată din cauza jafului petrecut după mini-vacanţa de 1 mai din 2017. Atunci au dispărut 170.000 de lei şi s-a aflat că banii erau ţinuţi într-o cutie de carton din vechea casierie, a cărei uşă putea fi forţată de oricine. Autorul a fost prins, judecat şi condamnat, dar cea mai mare parte a banilor nu a fost încă găsită.

Citeşte şi:
https://glasul-hd.ro/la-castelul-corvinilor-apar-turnichetii-si-nemultumirile/
https://glasul-hd.ro/jaf-la-castelul-corvinilor-hotii-au-furat-toti-banii-incasati-minivacanta-de-1-mai-peste-170-000-de-lei/