glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

La Castelul Corvinilor apar turnicheţii şi nemulţumirile

Primăria Hunedoarei doreşte să aplice un nou sistem de acces în Castelul Corvinilor: turnicheţi amplasaţi la intrarea în curtea exterioară a monumentului medieval. Apar şi nemulţumiri: unii localnici spun că, în opinia lor, nu e normal să plăteşti bilet pentru curtea exterioară. Primarul precizează că sistemul de acces nu este încă definitivat, până anul viitor putând să apară modificări.

La finele săptămânii trecute, Primăria Hunedoarei a început montarea sistemului de turnicheţi despre care se vorbeşte de mai mulţi ani că ar fi necesar la Castelul Corvinilor. A fost cumpărată şi o casierie securizată ce va fi conectată la aceştia. Investiţia se ridică la 110.000 de lei, dar, se pare, Primăria va trebui să mai cumpere „un rând” de turnicheţi, dacă va dori să diminueze şi numărul nemulţumiţilor din oraş (lucru posibil prin aplicarea unui sistem diferenţiat de tarifare: un set de tarife pentru curtea exterioară, un altul pentru curtea exterioară plus vizitarea Casei Breslelor şi a Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie, şi un set de tarife pentru castelul în sine).

Argumente pentru actuala poziţionare

Deocamdată, Primăria a cumpărat patru turnicheţi pe care i-a montat la intrarea în „Curtea Husarilor”. Administraţia Castelului Corvinilor a considerat că acesta ar fi cel mai potrivit punct de amplasare a noului sistem de acces din mai multe motive: turnicheţii puşi în Castel nu ar rezolva problema aglomerării de pe pod, turnicheţii puşi la capătul inferior al podului ar strica imaginea monumentului şi, în plus, Curtea Husarilor ar urma să fie valorificată muzeistic prin amenajarea unui lapidariu. Mai mult şi asigurarea curăţeniei în zona amintită presupune eforturi destul de serioase, după cum spune managerul obiectivului, Sorin Tincu. Cu toate acestea, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, declară că problema turnicheţilor nu este încă „tranşată definitiv”. „Am avut acel incident la casierie (furtul de 170.000 de lei, încasările din mini-vacanţa de 1 mai din 2017 – n.red.). S-a făcut o analiză de risc şi s-a concluzionat că o casierie securizată e necesară. Am decis să mutăm casieria jos, la intrarea în Curtea Husarilor şi să o conectăm la un sistem de turnicheţi. Este necesar acest sistem pentru că astfel ştim exact câţi vizitatori plătitori şi neplătitori avem dar se elimină şi suspiciunile legate de faptul că cineva ar facilita accesul unor turişti în monument, fie că percepe sau nu o sumă de bani «la negru». Nu vrem să mai avem podul de acces plin de turişti pentru că este şi neplăcut dar şi, oarecum, periculos. La noua casierie vor fi două ghişee, nu unul, ca acum, iar datorită turnicheţilor timpii de aşteptare vor fi reduşi foarte mult, pentru că vor putea intra patru persoane simultan, nu una singură. În orice caz, nu se va mai sta cu zecile de minute la intrare, cum s-a întâmplat în anumite perioade. Astfel de sisteme sunt folosite la toate muzeele din lumea civilizată. Am făcut achiziţia, însă sistemul va fi pus în funcţiune doar anul viitor. Încă se lucrează la detalii”, spune primarul Dan Bobouţanu.

Încă un rând?

La scurt timp după ce a anunţat montarea de turnicheţi, pe pagina de socializare a Primăriei au apărut destul de mulţi nemulţumiţi. Este vorba în principal despre localnici care susţin că accesul în curtea exterioară a Castelului Corvinilor ar fi trebuit să rămână gratuit. Dacă turnicheţii se pun la poarta Curţii Husarilor, acest lucru nu va mai fi posibil. „Dacă ne aducem aminte, Consiliul Local a încercat adoptarea unui proiect de hotărâre care să prevadă gratuităţi pentru localnici la Castelul Corvinilor. Ni l-a întors însă Prefectura, pe motiv că s-ar fi produs o discriminare între localnici şi ceilalţi cetăţeni ai României care vin să vadă monumentul, dar trebuie să plătească. Nici în Codul Fiscal nu există soluţii pentru o asemenea problemă. Acesta e şi unul dintre motivele pentru care la Castelul Corvinilor, sunt mai multe perioade în an în care se poate intra fără plata vreunui tarif. Acei turnicheţi se pot muta foarte uşor. Analizăm inclusiv posibilitatea de a mai pune un rând la capătul inferior al podului, iar astfel ne-am putea gândi şi la un sistem de tarife diferenţiate, pe zonele de vizitare ale întregului complex muzeal. Repet: vom avea turnicheţi, pentru că sunt necesari, dar întregul sistem ce va fi aplicat nu este încă definitivat, mai pot să apară schimbări”, adaugă Bobouţanu.

Un nou record – peste 350.000 de turişti

Conform spuselor primarului Hunedoarei, Castelul Corvinilor a depăşit deja 350.000 de vizitatori anul acesta, cu 20.000 mai mulţi decât anul trecut. Volumul încasărilor reuşite de castel reprezintă jumătate din tot ce reuşeşte să adune Primăria, atât de la persoane fizice cât şi de la persoane juridice, într-un an întreg, prin aplicarea impozitelor pe terenuri, clădiri şi autovehicule. 1,5 milioane de euro ar urma să fie cifra încasărilor făcute la Castelul Corvinilor, la finele acestui an. „Din taxe şi impozite pe clădiri, terenuri şi maşini, noi încasăm anual circa 3 milioane de euro. Suma aceasta ajunge doar pentru 70 la sută din nevoile oraşului, în ce priveşte doar întreţinerea lui. Castelul produce 1,5 milioane de euro aşa că este absolut normal, dacă, nu cumva, obligatoriu, să continuăm să investim cât mai mult în castel şi în perioada următoare”.