glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Majorarea alocațiilor pentru copii, respinsă de Senat

Copiii din județul Hunedoara nu vor beneficia de alocații mărite, după ce senatorii au respins proiectul care prevedea majorarea acestora. Astfel, alocațiile pentru copii rămân la aceeași valoare ca în anul 2015, atunci când cuantumul a fost stabilit la 84 de lei pe lună per copil.

Guvernul a anunțat încă din 2017 „cu surle și trâmbițe” că alocațiile pentru copii se vor majora. Din păcate, acest lucru nu se va întâmpla pentru că Senatul a respins propunerea legislativă ce viza mărirea alocațiilor. Această propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii spune că alocaţia trebuie să se majoreze anual cu 100 la sută din rata medie anuală a inflaţiei.
Concret, cuantumul alocațiilor va rămâne la același nivel ca și până acum: 200 de lei/lună pentru micuții sub doi ani și 84 de lei/lună pentru copiii între 2 și 18 ani. „În anul 2015, alocaţia pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe lună per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajută în vreun fel valoarea alocaţiei, indiferent de evoluţia preţurilor şi a inflaţiei. Se poate remarca uşor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii şi tinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflaţiei, care a atins şi cifra de 5,2 la sută în anul 2018. Creşterea continuă a preţurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor. În acelaşi timp, România înregistrează anual o creştere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii şi tinerii”, a fost prezentat în expunerea de motive.