glasul-hd.ro Web analytics

Rețeta săptămânii

Terină de pui cu porc şi vită

Terina (terrine) specifică bucătăriei franceze este un aperitiv elegant pentru un bufet rece. Există o multitudine de reţete, una mai specială ca cealaltă şi fiecare în parte e un adevărat regal pentru o masă de familie sau cu prieteni într-o ocazie specială. Necesită mult timp pentru pregătire, dar ca metodologie este relativ simplu de preparat. E un  rasfăţ servită cu o salată şi castraveciori cornichon în oţet! Astăzi vă propunem să nu lăsăm puiul singur şi de aceea vom pregătii o variantă de terina cu carne de pui AVIS şi amestec de porc cu vită.

Ingrediente:

  • 600 g carne tocată amestec porc cu vită
  • 600 g carne de pui AVIS, fin tocată
  • 2 buc ceapă albă, tocate fin
  • 2-3 căţei de usturoi, zdrobiţi 
  • 25 g unt
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 150 ml vin alb 
  • 2 linguri de coniac sau brandy
  • piper proaspăt măcinat
  • seminţe de coriandru
  • nucsoară rasă (sau 1 vârf de cuţit praf)
  • sare de mare
  • 2 ouă
  • pătrunjel verde tocat
  • 40 g fistic decojite
  • 250 g felii subţiri de bacon

 

Mod de preparare:
Avem nevoie de carne tocată de pui AVIS şi amestec de porc cu vită. Le punem pe fiecare în câte un bol.
Într-o tigaie pe foc se pune untul şi uleiul de măsline şi se sotează ceapa tocată mărunt. Se adaugă vinul câte puţin când este nevoie şi se lasă la foc potrivit ca să devină sticloasă. Se adaugă la sfârşit şi căţei de usturoi zdribiţi şi tocaţi mărunt. Se mai lasa doar 30 de secunde, apoi se dă tigaia deoparte să se răcească.
Intre timp se macină boabele de piper şi seminţele de coriandru cu ajutorul unui mojar într-o pulbere grosier .
Ceapa răcită se împarte în două şi se adaugă în cele două boluri cu carne. Se adaugă şi condimentele tot în mod egal peste cea de porc şi cea de pui, nucşoara, pătrunjelul proaspăt tocat mărut şi câte o lingură de cognac. Se amestecă cel mai bine cu mâinile, apoi se gustă dacă mai trebuie sare sau piper, după gustul fiecăruia.

Într-o formă de terrina, se poate şi o formă de cozonac care se unge cu puţin ulei, se aşează feliile de bacon sau şuncă, astfel ca să acopere fundul formei dar şi să se răsfrângă în afara ei. Aşezăm întâi jumătate din cantitatea de carne de porc şi vită. Presărăm fstic decojit din loc în loc, apoi continuăm cu o jumătate din  carnea tocată de pui. Nivelăm frumos şi adaugăm restul de carne de porc şi vită. Din nou presărăm fistic şi terminăm cu restul de carne de pui. Se închide terina cu feliile de bacon, apăsând cu mâna să se taseze bine.

Se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptor la 180 °C dar nu direct ci aşezată într-o tavă cu apa fiarta până la jumătatea formei de terina.
După 40-50 de minute se scoate folia şi veţi observa că terrina şi-a lăsat o zeamă, care este de la grăsimea cărnii de porc. Daca este în exces scurgeţi cu grijă puţin din ea. Se mai lasă 20-25 de minute să se rumenească.  Se lasă să se răcescă în formă apoi se scoate şi se aşează pe un platou. Se dă la rece minim 2-3 ore înainte de servire, dar cel mai bine sa stea o zi. Terina se poate păstra învelită în folie de plastic şi refrigerată pana la 2 săptămâni.

Delectaţi-vă!

(sursa:culoriledinfarfurie.ro)