glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Se simte că se apropie un nou “rând de alegeri”: se reactivează subiectul pensiilor minerilor şi siderurgiştilor. Deputatul PSD Ilie Toma încearcă să justifice de ce a fost respins proiectul senatorului PNL Carmen Hărău şi anunţă un nou demers legislativ menit să elimine inechităţile dintre pensionari

Nedreptăţile dintre pensionarii retraşi din activitate înainte de 1 ianuarie 2011 şi cei care s-au pensionat după data amintită au fost subiect de campanie electorală, mai ales în judeţul Hunedoara, pe tot parcursul anului 2016. Peste un an vor fi alegeri europarlamentare, iar până la alegerile locale au mai rămas doar doi ani. Subiectul se reactivează.

MAIN Ilie Toma 1571Săptămâna trecută, senatorul PNL de Hunedoara Carmen Hărău reclama public faptul că aleşii PSD, inclusiv cei din judeţ, au votat împotriva unui proiect de lege iniţiat de liberali prin care s-ar fi eliminat nedreptăţile existente între românii ieşiţi la pensie înainte de 2011 şi cei care s-au retras din câmpul muncii după 1 ianuarie 2011.
Ieri, deputatul PSD Ilie Toma (foto) a reacţionat declarând că „proiectul propus de doamna Carmen Hărău e un proiect greşit din start pentru că se referă doar la recalcularea pensiilor minerilor, nu se gândeşte la siderurgişti, la lucrătorii de pe marile şantiere din judeţul Hunedoara, nu se gândeşte la cei care au lucrat în CFR”.
Tot Ilie Toma a declarat că el şi colegii parlamentari PSD din Hunedoara vor promova un proiect de modificare a legii pensiilor, astfel încât nedreptăţile să fie eliminate pentru toate persoanele care au muncit în grupa I-a şi a II-a, respectiv în condiţii grele şi/sau condiţii deosebite. „Dacă în acest moment, pe Legea 192, la calculul pensiei, unui miner se ia stagiul de cotizare de 30 de ani, pentru că aşa prevede legea, pe articolul de lege propus, stagiul de cotizare pentru un miner se va lua 20 de ani.
Pentru un siderurgist, dacă stagiul de cotizare în acest moment utilizat ar fi să i se recalculeze ar fi de 35 de ani, dar dânsul a ieşit la pensie cu ani în urmă, dăm un exemplu, având un stagiu de cotizare de 27 de ani, stagiul de cotizare va fi de 27 de ani. Cu siguranţă, numitorul fiind mai mic, va ieşi o valoare pozitivă a pensiei”.

„Şopârla” din legea 192

În jargonul jurnalistic, termenul de „şopârlă” defineşte o propoziţie sau un fragment dintr-o frază inclus(ă) cu un anumit scop într-un text. O astfel de „şopârlă”, cu un efect mult mai grav, a fost lăsată în Legea 192 din 2015 anulând, practic efectele acesteia şi făcând absolut inutilă recalcularea mult aşteptată a pensiilor (amânată aproape doi ani, motivată oficial prin lipsa softului informatic necesar). După ce minerilor şi siderurgiştilor din judeţ li s-a spus că, pentru perioadele lucrate în grupa I, vor avea o creşetere a punctajului cu 50 la sută, iar pentru perioadele muncite în grupa a II-a, creşterea va fi de 25 la sută, pensionarii s-au trezit fără nicio majorare. Asta pentru că, în Legea 192 s-au folosit stagiile actuale de cotizare de 30 – 35 de ani de ani, lucru pe care nu l-a spus nimeni nici înainte de alegerile locale, nici înaintea parlamentarelor din 2016 . Nu s-a ţinut cont de faptul că, un miner, după 20 de ani de subteran, a putut ieşi la pensie fără probleme, sau un oţelar, după 28 de ani a putut face la fel.
Unii pensionari din judeţ s-au decis să dea în judecată Casa Naţională de Pensii, majoritatea având câştig de cauză.

Diferenţe consistente

Conform lui Ilie Toma (fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara), în medie, diferenţa la pensie dintre un miner retras în activitate înainte de 1 ianuarie 2011 şi unul care a ieşit din câmpul muncii după data amintită, este de 600 de lei. Diferenţele dintre siderurgiştii aflaţi în aceeaşi situaţie sunt de 300 – 400 de lei. Asta doar pentru că, la momentul ieşirii la pensie, erau valabile legi diferite, eroare pe care nici până acum, parlamentarii nu au reuşit (sau nu au fost cu adevărat interesaţi) să o elimine.
Ilie Toma mai spune că aproape o treime dintre pensionarii români care aşteaptă corecţiile ce se impun sunt în judeţul Hunedoara.

Citeşte şi:

Confirmare: Legea 192 s-a lăsat cu o păcăleală

Legea 192 – aşteptări mari, rezultate puţine. În anul electoral 2016, toată lumea a evitat să spună un detaliu: minerii pensionaţi înainte de 2011 nu vor beneficia de majorări

2 Comments

  1. Valea jiului a votat tot timpul cu PSD de 28 ani . Pensionari mineri au o viata scurta si bolnavicioasa , foarte multi pensionari mineri sunt bolnavi de silicoza datorita prafului din Mina , multi sunt bolnavi de spate datorita muncii grele , multi au alte boli datorita gazelor din Mina , uni sunt panicati datorita puscaturilor de la fronturile de lucru .