glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Războiul declarațiilor, „la căpătâiul” spitalului județean. După replica PSD, PNL contraatacă și el: „Deputatul Laurențiu Nistor vorbește fără să fi priceput prea multe”

Președintele PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, a replicat dur contra-atacului PSD, făcut la sfârșitul săptămânii trecute, pe tema Spitalului Județean de Urgență din Deva. Liderul liberalilor continuă să îi acuze pe social-democrați de situația financiară extrem de gravă în care se află, astăzi, unitatea sanitară.

Totul a început în data de 15 martie, atunci când liberalii au făcut o conferință de presă, în care atrăgeau atenția asupra mai multor aspecte, printre care și situația financiară a Spitalului Județean. Fostul director economic al spitalului, Vetuţa Stănescu, atrăgea atenţia că, deşi, în 2017, finanţarea din partea Consiliului Judeţean era mult mai mare decât cea din prima jumătate a lui 2016, valoarea plăţilor restante și soldurilor la furnizori a crescut. Tot Vetuţa Stănescu a reclamat şi faptul că Spitalul Judeţean nu a folosit 3 milioane de lei alocaţi de CJ pentru medicamente, echipamente, aparatură şi reparaţii. La câteva zile distanță, liderii PSD Laurențiu Nistor, Mircea Bobora și Daniel Andronache susțineau o conferință de presă, în care contra-atacau ceea ce au declarat liberalii. „În 2012, Spitalul Judeţean a avut pierderi de 9,8 milioane, în 2013 de 5,7 milioane, în 2014 de 5,6 milioane, în 2015 de 8,1 milioane, iar în 2016 de 8,3 milioane de lei. În plus, în 2016 nivelul angajamentelor bugetare a fost de 8 milioane de lei dar acestea nu au fost declarate. Aşa se face că, la 31.12.2016 datoriile spitalului erau de 16 milioane. Acum restanţele sunt reduse la 10 milioane. Într-un an, noi nu putem acoperi toate găurile lăsate de aceşti tovarăşi liberali care vin şi mint cu neruşinare. Liberalii sunt nişte ipocriţi”, spunea președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Replică la replică

Ieri, printr-un comunicat de presă amplu, liderul PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, dă o replică la ceea ce a declarat Laurențiu Nistor. „În privința situației Spitalului județean, deputatul Laurențiu Nistor vorbește fără să fi priceput prea multe. (…) În opinia domnului Nistor, facturile în sold reprezintă pierderi. Pentru orice altă persoană, fie și puțin avizată în domeniu, facturile în sold reprezintă însă facturi înregistrate, neachitate, dar care se găsesc în termenul stabilit de lege (de maxim 60 de zile). Așadar, facturile în soldul Spitalului Județean de Urgență, domnule deputat, nu reprezentau pierderi. La momentul la care faceți referire, existau facturi emise pentru Casa de Asigurări de Sănătate, care acopereau datoriile curente, existând chiar și un excedent. Știți ce înseamnă excedent? Traducem pentru dvs.: bani în cont la finele anului. Știți ce înseamnă pierdere? Pierdere e ceea ce a suferit PSD în urma recentelor alegeri locale, la Deva”, a spus Heiuș. Acesta continuă: „Facturile în sold au ajuns, la 31.12.2017, la un maxim istoric de 10.292.350 de lei. În <nefasta> perioadă liberală, vorbeam de minimuri istorice, gen 1.284.650 de lei. Ele nu reprezintă însă, am vrea să credem că între timp a priceput și domnul Nistor, niște pierderi. Dacă anii 2012 – 2015 s-au încheiat cu facturi restante “0” (ZERO), <măreața> epocă pesedistă a încheiat 2017 cu facturi restante în sumă de 3.971.050 de lei. Cheltuielile de personal s-au dublat, de la 3.635.000 de lei la finele lui 2012, la 7.294.560 de lei la finele anului 2017. Asta deși, doar în 2017, SJU Deva a primit peste 2,3 milioane de lei subvenții pentru cheltuieli de personal din FNUASS, ceea ce în perioada 2012 – 2014 nu s-a întâmplat. Între 2012 și 2016, conducerea liberală a CJ Hunedoara a alocat SJU Deva peste 4,7 milioane de lei pentru cheluieli de capital (echipamente necesare actului medical). Cât a alocat CJ Hunedoara în 2017? Zero lei! CJ Hunedoara a dublat însă alocările pentru cheltuieli de funcționare, față de 2015, la peste 10 milioane de lei în 2017. Ceea ce – din păcate – nu pansează nici măcar o rană. Anul 2017 s-a încheiat cu un excedent de 982.750 de lei, dar și cu o pierdere de 7.939.390 de lei”, mai spune Lucian Heiuș.

În timp ce PSD și PNL se luptă în declarații – cele două partide care au fost la conducerea Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Județean –, unitatea sanitară este „în comă” și nu se știe dacă mai poate fi salvată. Dar, așa cum se întâmplă de fiecare dată în România, vina este aruncată dintr-o parte într-alta, iar adevărul se află mereu la mijloc.

2 Comments

  1. Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

  2. Și nimeni nu spune nimic de mafia angajărilor din spital care mai nou bagă și neamurile doamnei I. Natalia.Nimeni nu spune cum Nistor trimite locotenentul lui F.Eduard să facă ordine în spital și să bage frica în angajați.