glasul-hd.ro Web analytics

ABC-ul primului ajutor

Primul ajutor în caz de epilepsie

Dacă aveți prieteni sau persoane dragi care suferă de epilepsie, s-ar putea să fie nevoie, la un moment dat, să le oferiți primul ajutor în timpul unei crize. Scopul este să mențineți persoana bolnavă în siguranță până la oprirea crizei. Stați cu persoana bolnavă până când se termină criza sau până când aceasta este complet conștientă și apoi ajutați-o să se așeze într-un loc sigur. Când este complet conștientă explicați-i, în termeni simpli, ce s-a întâmplat. Vorbiți calm.

Ce puteți face în timpul crizei: calmați persoana aflată pe podea, întoarceți bolnavul ușor pe o parte și slăbiți cravata sau orice altceva ar avea în jurul gâtului care i-ar putea îngreuna respirația, eliberați zona din jurul persoanei bolnave de obiecte dure sau ascuțite care l-ar putea răni, puneți ceva moale și plat, de exemplu un pulover împăturit, sub capul bolnavului și scoateți-i ochelarii de la ochi, cronometrați criza,verificați dacă bolnavul poartă vreo brățară medicală sau alte informații de urgență, mențineți-vă calmul.

Sunați la 112 dacă persoana bolnavă nu a mai avut vreo criză până acum, bolnavul are dificultăți în a respira sau în a-și reveni după terminarea crizei, criza durează mai mult de 5 minute, bolnavul are încă o criză la scurt timp după prima, bolnavul se rănește în timpul crizei, criza are loc în timp ce bolnavul se află în apă, bolnavul are și alte probleme de sănătate, precum diabet sau boli cardiovasculare, ori dacă este vorba despre o femeie gravidă.

Ce să nu faceți

Să știți ce nu trebuie să faceți este la fel de important pentru a menține în siguranță bolnavul atât în timpul, cât și după criza de epilepsie. Iată ce nu trebuie să faceți: nu imobilizați persoana și nu încercați să-i opriți spasmele, nu-i puneți nimic în gură- se poate răni la dinți sau la gură. O persoană care are o criză nu își poate înghiți limba, nu încercați să-i faceți respirație artificială, nu îi oferiți bolnavului apă sau mâncare până când nu este perfect conștient.