glasul-hd.ro Web analytics

ABC-ul primului ajutorComunitate

Cum procedăm în cazul unor fracturi

De câteva zile, trotuarele sunt acoperite cu gheață și zăpadă, iar mersul pe jos a devenit un sport extrem. Zeci de oameni se prezintă, zilnic, la camerele de gardă ale spitalelor cu fracturi sau luxații. „Glasul Hunedoarei” vă arată, astăzi, ce trebuie făcut și ce nu e indicat în caz de fractură.

Primul ajutor se acordă la locul accidentului, dacă acest lucru nu pune în pericol salvatorul sau victima. Altfel, victima trebuie așezată în cel mai apropiat loc sigur. Administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.) poate reduce durerea, însă acest lucru se face după imobilizare. Ulterior, victima trebuie dusă la spital în cel mult şase ore, iar dacă fractura este închisă, se aplică pe zona afectată comprese reci, care pot calma durerea.

Potrivit medicilor, la ruperea unui os sau a unui cartilagiu tare apare edem, adică umflătura generată de acumularea de lichid seros în ţesuturi, tumefacţia şi durerea la locul impactului. Uneori, dacă palpăm zona respectivă, putem simţi mici fragmente de oase care se mişcă independent unele de altele sau chiar trosnituri și cel mai bine este să nu apăsăm pe locul respectiv. Specialiștii atrag atenţia că vindecarea fracturii – cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii – este influenţată foarte mult de modul în care a fost acordat primul ajutor.

 Iată ce este foarte important de știut!

 – Victima nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.

– Orice accentuare a durerii indică agravarea situației și necesită controlarea poziției membrelor, a bandajelor și nodurilor și a circulației sângelui la extremități. Nodurile de la materialul utilizat pentru fixarea atelelor vor fi făcute peste atelă și nu pe zona descoperită, deoarece pot provoca compresiuni durereoase pe piele.

– Cel puțin două persoane trebuie să conlucreze la realizarea imobilizării. Una ridică membrul fracturat cu o mână, în timp ce cu palma de la cealaltă mână sprijină locul fracturii, iar cealaltă persoană aplică atelele și trage fașa.

Cum procedăm la fracturi deschise

În fracturile deschise trebuie oprită urgent hemoragia cu o faşă sau cu o haină avută la îndemână. Faşa se aplică direct pe plagă, se strânge şi se înfăşoară, chiar și atunci când fractura este deschisă. Ulterior, se imobilizează zona cu două atele artizanale, suficient de lungi pentru a prinde între ele ambele articulaţii ale osului fracturat.

Sub nici o formă oasele nu trebuie „așezate la loc” de către persoane care nu sunt de specialitate, pentru că acest lucru poate provoca leziuni vasculare şi nervoase.