glasul-hd.ro Web analytics


ABC-ul primului ajutor

Colica biliară

Colica biliară (colica hepatică) este cauzată de contracţia dureroasă a muşchilor vezicii biliare sau a căilor biliare, ca urmare a unui calcul biliar sau a unei infecţii biliare. Boala se întâlneşte la vârsta adultă, mai frecvent la femei în perioada menstruală. Declanşarea crizei este favorizată de mese copioase, bogate în grăsimi, ouă, smântână, creme, după brânzeturi fermentate, sarmale. De asemenea, oboseala fizică, stările nervoase, supărările, emoţiile puternice, frigul pot favoriza apariţia colicii biliare.

De obicei, colica apare brusc, la câteva ore după masă, în special după masa de seară, noaptea. Simptomul principal îl constituie durerea puternică situată la nivelul ficatului, sub coastele din partea dreaptă. De multe ori însă, durerea nu este localizată, ci este simţită în tot abdomenul, în spate, în umărul drept şi în alte regiuni. Din cauza durerii, bolnavul este agitat, se vaită, ia diferite poziţii, nu poate sta în pat. Faţa este palidă, pielea este acoperită cu sudori reci. În colecistita infecţioasă, bolnavul are frisoane şi febră. Dacă greţurile şi vărsăturile nu au apărut înaintea colicii, ele apar după aceea. La început bolnavul varsă alimente, apoi un lichid galben şi amar (bilă). După câteva minute de liniştire, colicile se repetă. Şi această criză poate dura câteva ore, după care durerea se calmează progresiv, dacă calculul biliar a fost eliminat.

Primul ajutor constă în așezarea bolnavului în pat, rezemat de perne şi cu genunchii îndoiţi pe abdomen. Dacă se bănuieşte un calcul se vor pune comprese şi cataplasme calde sau fierbinţi pe regiunea dureroasă. La nevoie se poate face şi o baie caldă. Dacă colica biliară se însoţeşte de febră se vor aplica pe locul dureros comprese reci sau punga de gheaţă. Durerea se calmează cu analgezice şi cu calmante ale colicilor, ceai contra colicilor, ceai sedativ sau ceaiurile de mentă, muşeţel, cimbrişor, pot fi, de asemenea, calmante. În cazul în care bolnavul nu poate lua medicamentele respective din cauza vărsăturilor, atunci ele se vor da sub formă de supozitoare. Alimentele se suspendă timp de 24 ore. Bolnavului i se vor da numai supe de zarzavaturi, sucuri de fructe şi ceaiuri reci, decoct de cereale, în cantităţi mici şi repetate. Un regim alimentar echilibrat, evitarea eforturilor şi emoţiilor puternice, tratarea colecistitei sunt măsuri simple care pot evita repetarea colicii biliare.

Back to top button
Close
Close