glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Minerii au protestat pentru salarii. Urmează disponibilizaţii de la CEH?

Peste 400 de angajaţi ai Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile. 800 de foşti angajaţi ai CEH ameninţă cu proteste de stradă pentru că nu ştiu când îşi primesc primul salariu compensatoriu.

Luni seară, minerii care au intrat în schimbul III la exploatarea Paroşeni au anunţat că refuză să mai iasă din subteran nemulţumiţi că nu-şi primiseră avansul pe luna noiembrie. La protest s-au raliat şi colegii lor care au intrat în schimbul IV, apoi cei din schimbul I, de ieri dimineaţă. La fel au procedat şi minerii din schimburile IV şi I de la Uricani, numărul total al protestatarilor ajungând la 410, jumătate din numărul total de angajaţi ai SNÎMVJ.

Victime ale blocajului CEH

Minerii au ieşit din subteran, ieri, în jurul orei 14.30, abia după ce li s-au virat pe carduri avansul pentru luna trecută, iar liderii sindicali le-au prezentat un angajament scris al administraţiei SNÎMVJ şi al conducerii Complexului Energetic Hunedoara conform căruia cele două entităţi vor lua măsuri pentru a se asigura fondurile necesare plăţii salariilor.

„Noi am avut de suferit din cauza acestor intrări şi ieşiri din insolvenţă ale CEH. Complexul Energetic Hunedoara are conturile blocate şi nu ne-a putut plăti cantitatea de huilă livrată în ultimele săptămâni. S-au purtat discuţii, în prima parte a zilei, cu liderii sindicali, cu administraţia CEH, dar şi cu secretarul de stat din Ministerul Energiei, doamna Corina Popescu, pentru a se găsi soluţii astfel încât să nu mai ajungem în situaţii de acest fel. Avansurile pe noiembrie au fost plătite din ajutorul de stat pe luna octombrie (SNÎMVJ este entitate subvenţionată – n.red.). A durat atât de mult virarea ajutorului pentru că acesta este circuitul avizărilor, plus că ne-a încurcat şi mini-vacanţa de 1 decembrie”, declară directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel. Momentan, societatea a rezolvat problema avansurilor pe noiembrie cu 1,3 milioane de lei. Pe 15 decembrie va avea nevoie de aproape 2 milioane pentru a achita restul retribuţiilor aferente lunii trecute.

„În urma discuţiilor de astăzi, am speranţe mari că, în viitorul apropiat nu vor mai fi astfel de blocaje. Nu ne poate oferi însă nimeni nicio garanţie, dată fiind situaţia extrem de dificilă prin care trece Complexul Energetic (singurul beneficiar al huilei extrase de SNÎMVJ – n.red.). Am văzut însă că există disponibilitate pentru rezolvarea problemei fondurilor pentru salarii şi s-a convenit chiar ca salariile să fie plătite simultan, atât la CEH cât şi la noi. Nu cum s-a întâmplat acum, colegii de la CEH şi-au primit salariile pe 29, iar noi a trebuit să aşteptăm o săptămână”, spune liderul Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

Incertitudine printre disponibilizaţi

Cei 840 de foşti angajaţi ai CEH care au fost disponibilizaţi în octombrie ar trebui să-şi primească primul salariu compensatoriu prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) luna aceasta. Nu sunt deloc siguri că-l vor primi, motiv pentru care fac presiuni atât la administraţie cât şi la sindicate şi ameninţă că se vor posta la intrarea principală în termocentrala Mintia, unitatea de la care provin cei mai mulţi. Foştii angajaţi de aici pun întrebări, dar nu primesc niciun răspuns. „Şi ei sunt colegii noştri, chiar dacă au plecat. Eu am transmis problema administraţiei şi aşteptăm un răspuns. Le-am spus şi lor (disponibilizaţilor – n.red.) că vom ieşi în faţa lor (în cazul unui protest spontan – n.red.) şi le vom susţine cauza, pentru că noi, sindicatele, am semnat acel CCM”, declară Mircea Crişovan, liderul principalului sindicat din cadrul Termocentralei Mintia.

Directorul CEH: „Nu putem face nicio predicţie”

Michael Meclzer, directorul general al CEH, spune că societatea se confruntă cu un nou blocaj financiar, chiar dacă, săptămâna trecută, a obţinut o hotărâre judecătorească prin care executările silite erau suspendate. „Hotărârea nefiind definitivă i-a dat posibilitatea unui executor să ne blocheze. Într-o asemenea situaţie, popritul (de exemplu OPCOM sau Transelectrica) este obligat de lege să ţină banii blocaţi, să nu-i dea niciuneia dintre părţi (nici executorului şi nici datornicului – n.red.). Putem reintra pe un curs cât de cât normal doar dacă reintrăm în stare de insolvenţă”. Insolvenţa CEH se judecă astăzi la Tribunalul Hunedoara.

În ce priveşte data la care CEH va plăti primele salarii compensatorii datorate disponibilizaţilor, Meclzer a declarat: „Aceasta este o întrebare la care, în acest moment, nu pot să răspund, din păcate. E o situaţie imprevizibilă în care prea puţine lucruri depind de noi. De exemplu, luni, până la 12 noaptea, am discutat cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei pentru a pune la punct mai multe lucruri. A doua zi, dimineaţa, ne trezim cu conturile blocate, dar şi cu banii pe care trebuia să-i primim de la beneficiarii noştri de energie. Nu putem face nicio predicţie”.

Complexul Energetic Hunedoara se află la un pas de faliment, înregistrând o datorie totală de circa 2 miliarde de lei noi către stat şi diverşi furnizori.

2 Comments

  1. Cei de la inchideri mine au fonduri alocate si pentru salarii. Carbunele ce-l dau la CEH este un venit suplimentar. Asa ca inchideri mine nu depind de banii de la ceh. Asta este o gogorita politica cu scopul de a deruta si introduce vrajba intre oameni – marca valea jiului.

Back to top button