glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Liberalii reclamă împărţirea banilor la CJ. Bobora şi Andronache le aduc aminte de perioadele în care ei erau la putere

Organizaţia judeţeană PNL contestă modul în care Consiliul Judeţean a decis împărţirea celor 3 milioane de lei, pe baza legii 350 din 2005, pentru diverse proiecte depuse de asociaţii şi ong-uri. Reprezentanţii Consiliului Judeţean răspund susţinând că s-a respectat un regulament votat inclusiv de consilierii liberali şi le amintesc acestora despre nereguli comise de reprezentanţi ai PNL până la alegerile din 2016, la acelaşi capitol al alocărilor pe legea amintită.

„Oficialii Consiliului Județean Hunedoara țin la secret modul în care s-au aprobat finanțările nerambursabile în baza Legii 350/2005! Consilierii județeni ai PNL au solicitat, în scris, consultarea tuturor cererilor și dosarelor depuse în vederea obținerii finanțărilor nerambursabile în baza legii 350/2005. Răspunsul reprezentanților CJH a venit telefonic și s-au propus două variante: consultarea documentelor să aibă loc fie vineri, fie luni, de la ora 08:00. Surpriză, însă! Conducerea social-democrată a Consiliului Județean Hunedoara nu le-a mai permis consilierilor liberali să consulte documentele, comunicându-le că vor fi invitați la o dată ulterioară, să studieze dosarele în prezența președintelui Consiliului Județean și a președintelui Comisiei speciale. Dat fiind modul de repartizare a finanțărilor nerambursabile și lipsa de transparență, considerăm că oficialii social-democrați din fruntea Consiliului Județean Hunedoara vor să ascundă „sub preș” tertipurile comise. „Conducerea PSD a Consiliului Județean Hunedoara abordează DISCREȚIONAR și TOTAL NETRANSPARENT un subiect în care este vorba de împărțirea banilor publici”, se arată într-un comunicat al PNL Hunedoara, semnat de preşedintele Lucian Heiuş, în care se mai cere ca toate cererile şi dosarele complete de finanţare să fie făcute publice pe motiv că „bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara nu este puşculiţă de partid”.

Reacţie destul de dură

„Sunt de acord ca cererile şi dosarele să fie verificate de consilierii liberali, dar după ce se finalizează analiza contestaţiilor şi doar punctual, nu un metru cub de documente. Regulamentul de acordare a finanţărilor pe legea 350 a fost votat în unanimitate de consilierii judeţeni. Asta înseamnă că şi consilierii liberali au fost de acord cu el. Acest regulament a fost respectat întocmai. Cererile şi dosarele au stat într-o sală închisă în care au avut acces doar membrii comisiei care le-a analizat. Nu a fost nicio imixtiune practicată de către noi nici anul acesta, nici anul trecut. Anii trecuţi (până în 2016, când liberalii conduceau CJ Hunedoara – n.red.) preşedintele şi vicepreşedinţii fixau sumele pe criterii care nu au nicio legătură cu regulamentul. Am avut 291 de cereri, au fost aprobate 202, 89 au fost respinse şi s-au înregistrat doar 4 contestaţii”, a declarat ieri preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

„Noi le-am spus că pot veni să verifice documentele după finalizarea contestaţiilor. Ei (liberalii – n.red) au vrut să le verifice luni (30 aprilie – n.red.) adică exact în ziua în care se depuneau contestaţiile. În 2016, 96 la sută din sumă s-a repartizat primăriilor liberale (cererilor venite din UAT-uri cu primari liberali – n.red.). Tot atunci conducerea PNL a Consiliului Judeţean a alocat 400.000 de lei pentru FC Hunedoara, o echipă care nu mai există şi pentru care nu s-a prezentat atunci niciun document”, a adăugat vicepreşedintele Daniel Andronache.

David, retoric: „Dacă n-au fost acte, cum s-au dat banii?!”

MEDALION Adrian David 1215În replică, Adrian David (foto), preşedinte al CJ Hunedoara în prima jumătate a anului 2016, neagă acuzaţiile aduse, în special pe cele formulate de Daniel Andronache: „Dacă n-au fost acte, cum s-au dat banii?! În acea vreme, FC Hunedoara era asociat cu Consiliul Judeţean şi puteam da bani fără această competiţie de proiecte. Eu am introdus FC Hunedoara în această competiţie de proiecte şi nu am niciun regret că am alocat, legal, 400.000 de lei pentru acea echipă. Nu cred că vreun iubitor al Corvinului regretă această încercare de a ajuta cu ceva. În ce priveşte statistica avansată de domnul Andronache, eu nu am făcut una, dar, recunosc, există o doză de subiectivism în evaluarea acestor proiecte pe care nu o poate înlătura nimeni. Spre deosebire de ce se întâmplă acum, în 2016, eu am ţinut şedinţa de Consiliu Judeţean cu toate documentele proiectelor pe legea 350 pe masă, putând fi consultate de absolut oricine a dorit. Reacţia noastră de acum nu pune accentul pe cantitate, ci pe lipsa transparenţei. Tot ce s-a întâmplat anul acesta la CJ, s-a întâmplat într-o beznă totală. Noi avem aceste suspiciuni că lucrurile nu s-au desfăşurat conform regulamentului, suspiciuni care sunt întărite de deciziile neinspirate ale conducerii CJ din ultimele zile. Avem informaţii că unele ONG-uri care erau eligibile au fost respinse, iar altele ne-eligibile au primit finanţare. Vrem să elucidăm această problemă”.

Două treimi la biserici, „0” pentru proiecte sociale

Anul acesta, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat 3 milioane de lei pentru proiecte care pot fi finanţate în baza Legii 350. 1,9 milioane de lei au fost puşi de-o parte pentru biserici, 200.000 pentru cultură, 700.000 pentru sport şi 200.000 pentru acţiuni destinate tineretului. Pentru proiectele sociale, CJ Hunedoara a trecut un „0” sec în momentul împăriţirii bugetului (fapt nereclamat, cel puţin vocal, de PNL la vremea respectivă). „Şi proiectele pentru cultură, biserici, sport şi tineret sunt, până la urmă, tot sociale”, a încercat să explice ieri Mircea Bobora, precizând că, în ce priveşte suma alocată bisericilor, deşi s-a apropiat de 2 milioane de lei, a reprezentat doar 15 la sută din necesarul solicitat prin proiecte. „Dacă ai bani puţini şi îi împarţi la foarte multe proiecte, nu faci absolut nimic” a adăugat vicepreşedintele Andronache.

Citeşte şi:

CJ Hunedoara nu finanţează anul acesta proiecte sociale. Preşedintele instituţiei declară însă că situaţia este doar una aparentă

One Comment

  1. Rugam Consilul Judetean Hunedoara PSD (Bobora si Andronache oameni lui Laurentiu Nistor) sa inceapa lucrarile de asfaltarea a drumului judetean din Parang ca instanta de judecata a dat liber sa inceapa lucrarile , ce mai asteapta , ce se mai vrea , a spus CJH ca sunt bani necesari acestei lucrari ….. dar drumul judetean Valea de Pesti . Valea jiului a votat de 28 ani cu PSD !!!