glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Vânzarea combinatului de la Galaţi provoacă emoţii la Hunedoara

Comisia Europeană a dat undă verde vânzării combinatului siderurgic de la Galaţi. ArcelorMittal vrea să preia uzinele ILVA din Italia şi este forţat de regulile concurenţiale să vândă şase unităţi similare pe care le deţine în Europa. Cel mai mare combinat românesc se află pe listă, ceea ce produce preocupare în rândul celor angajați în ce a  mai rămas din cel mai mare producător de profile lungi al României: combinatul de la Hunedoara.

MEDALION Petru Vaidos 2191„În condiţiile în care Galaţiul produce peste 2 milioane de tone de oţel şi reprezintă oarecum centrul de greutate al siderurgiei româneşti, vânzarea combinatului creează emoţii inclusiv pentru noi pentru că, Doamne fereşte, dacă s-ar închide, România nu ar mai conta aproape deloc pe piaţa oţelului”, spune preşedintele Sindicatului „Siderurgistul”, Petru Vaidoş (foto).

Preţul energiei goneşte investitorii

Liderul metalurgiştilor hunedoreni este convins că una dintre cauzele pentru care Galaţiul s-a regăsit pe lista proprietăţilor ce urmează să fie vândute de Mittal, alături de combinatele de la Ostrava (Cehia), Skopje (Macedonia), Dudelanj (Luxembourg) şi de două laminoare din Liege (Belgia). „Punctul de vedere al sindicatelor este că alegerea Galaţiului de a fi trecut pe lista de vânzare este datorată şi mediului economic ostil în care se desfăşoară activitatea din industria românească şi în special în metalurgie. România în 2017 a avut cea mai mare creştere a preţului energiei electrice din toată Uniunea Europeană. Practic a fost vorba de o creştere cu 209 la sută, fapt care ne scoate, pur şi simplu, din circuit. Cea mai mare creştere, în condiţiile în care suntem o ramură cu consum mare de energie, cu pondere mare în costurile de producţie. Costul cu energia este chiar mai mare decât costul cu forţa de muncă, lucru care ne creează mari probleme. Ponderea în total costuri a energiei e chiar de câteva ori mai mare decât ponderea salariilor, iar acest lucru, practic, blochează renegocierea Contractelor Colective de Muncă şi implicit creşterea salariilor. Suntem, totuşi, o ramură privată.

UE recomandă chiar instituirea unor taxe de compensare pentru menţinerea competitivităţii Europei pe plan global (metodă care nu este aplicată în România – n.red.). Unul dintre motivele pentru care Galaţiul a fost trecut pe lista de vânzare este şi mediul economic ostil. Nu cred eu că Mittal avea de gând să vândă un combinat siderurgic dintr-o ţară unde facilităţile şi preţurile sunt competitive, la fel ca cele din Uniunea Europeană”, a declarat Petru Vaidoş, pentru „Glasul Hunedoarei”.

Optimism nejustificat

Oficialii Guvernului susţin că, după ce ArcelorMittal va vinde combinatul de la Galaţi, „Producţia va creşte, nu se va restrânge”, pentru a se respecta regulile europene de concurenţă. „Tranzacţia va fi monitorizată astfel încât să urmeze o creştere de producţie la aceste combinate, nu o restrângere, pentru că altfel ar rezulta efecte nedorite în materie de concurenţă pe piaţa laminatelor la cald şi la rece. Cesiunea nu se va putea face decât cu acordul explicit al statului român”, a declarat vicepremierul Viorel Ştefan, citat de Mediafax.

Specialiştii în domeniu sunt însă sceptici. După ce va vinde combinatul de la Galaţi, ArcelorMittal îşi va lua cu el şi clienţii pe care-i avea pentru produsele de aici. De fapt, în metalurgia actuală, în contextul globalizării, producţia poate fi mutată, de exemplu în cazul unei greve, de la o unitate la alta, în cadrul aceluiaşi grup, în cel mult 10 ore, astfel încât clientul nici să nu simtă că la respectivul combinat a avut loc o întrerupere a lucrului.

Combinatul de la Galaţi a fost vândut către Mittal Steel în 2001, în timpul guvernării Năstase. Un an şi jumătate mai târziu la fel s-a întâmplat şi cu cel de la Hunedoara. Ulterior, Mittal Steel a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit Arcelor Mittal.

Dacă, la momentul cumpărării, combinatul de la Galaţi avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariaţi.