glasul-hd.ro Web analyticsActualitate

Investiție blocată: consilierii PER și PNL au respins vânzarea terenului de la ”Materii prime”

Propunerea primarului Dan Bobouțanu ca Primăria să scoată la licitație un teren de 80.000 de metri pătrați în vederea unei investiții dorite de compania germană Schieffer a căzut astăzi la vot din cauza opoziției consilierilor PNL și a consilierului PER, Bogdan Giurgiu.

Conform primarului Bobouțanu, cu șase luni în urmă, compania amintită și-a manifestat intenția de a investi la Hunedoara, mai precis, de a realiza o fabrică de componente auto la care să lucreze, pentru început, 150 de oameni. Primăria a contractat o firmă autorizată să evalueze terenul și s-a ajuns la concluzia că, dat fiind faptul că zona a fost una industrială și poluată, acesta valorează în jur de 3,2 euro pe metrul pătrat.

Consilierii liberali și consilierul PER, Bogdan Giurgiu, au avut însă mai multe obiecții, unele de genul ”de ce să vindem, când putem concesiona”, sau ”ce ne facem dacă investitorul dă faliment?”, pe lângă faptul că au declarat că nu înțeleg de ce proiectul de hotărâre pentru aprobarea vânzării terenului prin licitație și a prețului de pornire este discutat în regim de urgență, într-o ședință deîndată. ”Nu ar vrea în noul sit industrial? Acolo sunt și utilități” a întrebat consilierul PNL Robert Muzsic. Consilierul PER, Bogdan Giurgiu a spus că, pentru el este esențial să discute mai întâi cu investitorul pe motiv că nu înțelege de ce vrea neapărat să cumpere terenul. ”Trebuie să ne gândim la generațiile următoare. Dacă acest investitor achiziționează terenul, peste 10 – 15 ani poate pleacă”. Consilierul PNL Vasile Mureșan a părut a fi de acord cu ideea vânzării, dar a cerut ca aceasta să fie făcută la un preț de 1 milion de euro. ”N-ar fi bine să dăm un semnal negativ acum (investitorilor – n.red.)” a adăugat Mureșan. Totuși, la momentul votului, consilierul PER Bogdan Giurgiu a votat împotriva proiectului, iar consilierii PNL s-au abținut de la vot. La ședință au fost prezenți 16 aleși locali, iar proiectul de hotărâre ar fi avut nevoie de cel puțin 14 voturi.

Mai încearcă o dată

”După ce le-am prezentat noul sit industrial și alte posibile locații, reprezentanții companiei s-au oprit asupra acestui teren, pentru că este și aproape de șoseaua Hunedoara – Sântuhalm. Politica lor de afaceri este să-și cumpere terenurile pe care își ridică halele. Noi putem vinde doar în urma unei licitații, la care se pot prezenta mai mulți ofertanți. Nu am putut veni cu planuri de afaceri acolo înainte de rezultatul licitației. E ilogic. Ecologizarea unui hectar de teren la standarde europene costă 1 milion de euro. Investitorul și-ar fi ecologizat singur cele 8 hectare și și-ar fi făcut singur rețelele de utilități. Noi am fi încasat bani din impozitul pe teren, clădiri și parte din impozitul pe venitul salariaților. Prețul nu l-am stabilit noi, l-a stabilit un evaluator autorizat care își asumă răspunderea. Acea zonă stă în stadiul în care este din 1999. Sunt 400.000 de turiști care trec anual pe-acolo și o văd. Sunt foarte dezamăgit de rezultatul votului. Nu îmi explic de ce consilierii de dreapta se opun unei investiții care să creeze locuri de muncă în Hunedoara. Nu au venit cu amendamente referitoare la preț ci, pur și simplu, s-au opus. Pe proiectul de hotărâre s-a pus doar problema dacă scoatem terenul la o licitație la care, repet, se pot prezenta mai mulți ofertanți și prețul de pornire, atât. Nu puteam, legal, să facem nimic mai mult” a declarat Dan Bobouțanu.  ”Vom reveni cu proiectul de hotărâre la viitoarea ședință, când vom prezenta mai multe informații, în speranța că aleșii locali vor înțelege corect și complet întreaga situație”, a adăugat primarul.

Giurgiu: ”Vreau răspunsuri la câteva întrebări”

”Nu mă opun vânzării, dar mi se părea normal ca acel investitor să vină și să explice câteva lucruri. De exemplu, aș vrea să știu de ce vrea să cumpere și nu să concesioneze? De ce la Lugoj, unde are o capacitate, ocupă 1,8 hectare la 150 de oameni angajați, iar aici își dorește 8 hectare? Aș dori să mi se prezinte un plan de dezvoltare a investiției. Vreau să văd angajamente scrise, nu vorbe care zboară-n vânt. Am fost acuzați în ședință că am merge pe ideea ”Nu ne vindem țara”. Fals, noi ne-am dat țara gratis. Eu vreau răspunsuri logice, clare, bazate pe date. Dacă se ajunge la concluzia că, într-adevăr, este o situație de win-win, da voi fi de acord cu vânzarea, chiar și la un preț mai mic. Dar îmi doresc un dialog deschis, nu cum s-a întâmplat acum, când am aflat că discuțiile se poartă de șase luni, iar noi, consilierii, am aflat abia ieri” – ne-a declarat Bogdan Giurgiu, după ședința CL de astăzi.

 

Citește și:

O nouă fabrică de automotive la Hunedoara. Grupul german Schieffer doreşte să cumpere terenul de la „Materii Prime”. Primăria e nevoită să-l scoată la licitaţie.

7 Comments

  1. Asa tampiti n-ai vazut! Asa e cand o arzi la bugetari si te doare-n p**a de orasul pe care-l calaresti!

  2. Recomandabil ar fi sa nu se vanda ci sa se concesioneze. Doua motive ar fi : 1~ suprafata sa se dimensioneze dupa necesitatile reale, 2~ dupa oprirea activitatii firmei (inchidere, faliment, etc) terenul sa revina la detinatorul anterior. Nu detinem atata teren incat sa vindem cu ochii inchisi orice suprafata. De asemenea trebuie puse conditii severe pentru o activitate fara poluare. sau cu lucrari de depoluare platite anticipat ! Daca vindem toate terenurile noi unde ne mutam ?

  3. A darama nu e greu , e greu a construi ! Ce locuri de munca ofera consilierii si PER-ul ! Cu oricat s-ar fi vandut (desi pretul e stabilit de evaluator autorizat} , firma devenea proprietar si platea impozit ! Daca nu se creaza locuri de munca pretul terenului va scadea si mai mult ! Bravo consilieri , cap aveti minte va mai trebuie ! 🙁 🙁 Apopo ce ar fi sa le retina consilierilor Gica Contra impozitul cuvenit pe acel pamant ; anual ! 🙁 🙁 Giurgiu promitea si in campanie dar nu a adus nimic , acum vinde aceiasi gogosi ! Domnule Giurgiu carei firme oferiti ? Raspundeti , sunteti platit din banii comunitatii ! 🙁 🙁

Back to top button