glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Am intrat în anotimpul sondajelor

Un sondaj IMAS comandat de USR indică cifre interesante: partidele consacrate scad, iar cele noi cresc spectaculos

De câteva luni, publicaţia on-line g4media expune cifrele unor sondaje efectuate lunar de IMAS, la comanda USR. Rezultatele de pe luna ianuarie arată o „prăbuşire” a PSD la aproape jumătate din scorul obţinut la parlamentarele din 2016 şi creşteri spectaculoase ale unor partide înfiinţate doar cu câteva luni în urmă: Pro-România (condus de Victor Ponta) şi PLUS (condus de Dacian Cioloş). Procentele nu sunt crezute de aproape niciunul dintre liderii hunedoreni ai principalelor partide.

Conform sondajului IMAS publicat de g4media, intenţia de vot la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an este următoarea: PSD – 24,5 %, PNL 23,3 %, USR 13,2%, ALDE – 12,8 %, Pro-România – 9,1 %, PLUS – 7,4 %, UDMR 5,7 %, PMP 2,5 %, alt partid – 1,5 %. Sondajele din seria lunară a IMAS sunt realizate pe eşantioane independente aleatoare de 1.010 persoane, iar marja de eroare este de 3,1 la sută.
„Glasul Hunedoarei” le-a cerut liderilor organizaţiilor judeţene ale partidelor să comenteze cifrele expuse mai sus. Prezentăm mai jos fiecare punct de vedere pe care am reuşit să-l obţinem.

Laurenţiu Nistor (PSD): „Nici în cele mai rele vremuri pentru PSD şi nici în cele mai frumoase vise ale altora, PSD nu scade sub 30 la sută. Sunt de acord că PNL poate avea un 20 la sută, dar restul până pe la 37 la sută merge la PSD. În ce-i priveşte pe cei mici, i-aş sfătui să muncească mai mult, pentru că niciunul dintre aceste partide nu poate avea mai mult de 5 la sută. Ar fi mai bine pentru ei să nu se îmbete cu apă rece”.

Lucian Heiuş (PNL): „Sondaje au apărut şi or să mai apară. Nu le comentez pentru că eu cred în sondajul făcut de PNL. S-a făcut la modul cel mai profesionist cu putinţă, cu o marjă de eroare de sub 1 % şi s-a constatat că, de fapt, PNL are susţinerea a cel puţin 27 % dintre alegători, iar PSD-ul are undeva la 30 %. Cert este că PSD-ul este într-o scădere continuă. În rest, o să vedem cel mai bine cum stă fiecare partid la alegerile europarlamentare.

Mircea Moloţ (ALDE): „Oricât ar fi PSD-ul în degringoladă, nu scade sub 30 %. USR are mai mult decât ALDE doar în sondajele comandate de ei (de USR – n.red.). În celelalte e tocmai invers. În ce priveşte procentele destul de mari ale Pro-România şi PLUS, e delicat de dat un răspuns pe loc. Dacă promovarea on-line e în stare să facă o treabă mai bună decât organizaţiile clasice de partid, înseamnă c-ar trebui să renunţăm la organizaţii şi să ne axăm doar pe mesaje în mediul on-line. Eu am fost atât timp la conducerea PNL Hunedoara, eram pe creştere, dar ştiam că o astfel de creştere e imposibilă fără implicarea organizaţiilor locale din fiecare oraş şi fiecare comună. N-ai organizaţie, n-ai nimic”.

Dorin Gligor (Pro-România): „Cred că se vede dezamăgirea românilor faţă de main-stream-ul politic, dacă pot spune aşa. Când m-am înscris în Pro-România am declarat că eu nu mai cred nici în politica de tip PSD nici în cea de tip PNL. Aceste două partide sunt sufocate de propriile interese şi nu mai pot ţine pasul cu societatea. E puţin să ai 20 şi ceva la sută când tu (PSD şi PNL) deţii practic 99 la sută din structura administrativă a ţării. În cazul celor două partide de faptul că au primari se leagă intenţia de vot. Celelalte două partide (Pro-România şi PLUS – n.red.) nu au deloc primari, dar lumea se uită spre mesajele lor. În nici un an să baţi spre un procent de 10 la sută e ceva. În plus, cred că Pro-România va avea constant în sondaje o intenţie de vot cu două cifre de-acum încolo”.