glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Grădiniţă la sat, mai ceva ca la oraş

Ieri a fost inaugurată noua grădiniţă din comuna Baru. După decenii la rând în care micuţii au fost nevoiţi să meargă la „grădiniţa” amenajată într-un mic apartament, apoi după 14 ani în care au avut parte de o soluţie ceva mai bună, copiii din comuna amintită au acum la dispoziţie o grădiniţă adevărată.

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro fără TVA, iar banii au fost obţinuţi de Primărie din fonduri europene. Grădiniţa are două niveluri, un hol generos ce poate servi şi ca spaţiu pentru serbări, vestiare atât pentru copii cât şi unele, separate, pentru personal, săli de clasă şi dormitoare separate de acestea, cabinet medical şi bucătărie bine dotate, precum şi spaţii de joacă. „E o grădiniţă la standarde europene. În 2004 (când a fost ales pentru prima dată ca primar al comunei – n.red.), am găsit o grădiniţă într-un apartament cu trei camere. Vă daţi seama… un apartament mic care adăpostea trei grupe de copii. La scurt timp după aceea am reuşit să cumpărăm parterul unui bloc şi, pe două treimi din suprafaţă am amenajat o grădiniţă, iar pe o treime, un spaţiu pentru after school şi centru de zi. Soluţia a fost una provizorie. Am continuat să căutăm surse de finanţare pentru o grădiniţă aşa cum trebuie, la standarde europene, dar niciuna nu a corespuns viziunii noastre. În momentul în care a început noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, am găsit sursă de finanţare, am depus proiectul şi, toată lumea ştie, programele au început efectiv abia în 2016. În doi ani am depus proiectul, am trecut prin toate fazele, iar în decembrie anul trecut am făcut recepţia lucrării. Am dorit ca inaugurarea să aibă loc la începerea noului semestru”, spune primarul Daniel Răducanu.
Grădiniţa poate primi 75 de copii, dintre care 60 la program prelungit. „Era şi este foarte important să avem o grădiniţă cu program prelungit pentru că au fost şi sunt solicitări din partea părinţilor care doresc să poată merge să muncească şi să aibă şi garanţia că, în timpul în care ei sunt plecaţi, micuţii sunt pe mâini bune, în condiţii foarte bune”, adaugă Răducanu. Primarul mai spune că statisticile actuale din comună (cu un total de aproximativ 3.000 de locuitori) arată că noua grădiniţă va avea „clienţi” mulţi ani de acum încolo, numărul copiilor preşcolari fiind în creştere.