glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Din nou, haos în sistemul medical. Proteste în spitale și blocaj al sistemului informatic care gestionează cardul de sănătate

Haosul din sistemul medical persistă și în județul Hunedoara. În timp ce zeci de asistenți medicali, infirmieri și brancardieri au protestat ieri pe holul Spitalului Județean de Urgență din Deva din cauza salariilor, medicii de familie erau revoltați de faptul că sistemul informatic care gestionează cardul de sănătate s-a blocat din nou.

Legea salarizării și sistemul informatic al cardului de sănătate creează tot mai multe probleme pentru angajații din sistemul sanitar din județul Hunedoara. Dacă asistenții medicali, infirmierii și brancardierii sunt nemulțumiți de salarii, medicii de familie acuză Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății de incompetență în ceea ce privește sistemul informatic al cardului de sănătate. După ce joia și vinerea trecută cardul a funcționat cu dificultate pentru că sistemul informatic a fost „gripat”, ieri dimineață, SIUI-ul s-a blocat pentru câteva ore bune. În acest timp, medicii de familie au fost nevoiți să acorde servicii medicale, medicamente, dispozitive și concedii medicale în regim off-line. „Din nou avem probleme cu sistemul informatic. De azi dimineață (n. red. ieri) nu funcționează, am vorbit și la Casa de Asigurări și dăm rețete off-line. Dar, acestea sunt pe răspunderea noastră pentru că n-ai de unde să verifici câte rețete are pacientul respectiv. În mod normal, cardul îți arată că omul a fost la tine în cabinet și l-ai consultat și tot acesta semnează rețeta pe care ai dat-o online. Dacă documentul nu poate fi citit, nu poți să dai nici rețetă și nici să consulți pacientul, pentru că nu ai siguranța că acel serviciu îți va mai fi plătit, adică facem muncă voluntară pentru că nu poate fi serviciu medical validat. Serviciile nevalidate nu sunt plătite de Casă. Suntem orice numai medici nu. Joi și vineri au fost din nou probleme cu sistemul, dar astăzi (n. red. ieri) a atins apogeul. Dimineață nu a funcționat deloc, timp în care nu am putut să facem nimic (nu s-au putut da concedii medicale, rețete etc.). Acum pot să dau rețete dar doar offline”, a declarat președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Nicio rezolvare în urma protestelor și negocierilor

La începutul anului 2018, o parte dintre medicii de familie din județul Hunedoara au protestat faţă de birocraţia din sistemul de sănătate, de slaba finanțare a asistenței medicale primare și de sistemul informatic al cardului, refuzând să acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. În urma protestelor, întâlnirilor și negocierilor cu cei de la Casa Națională de Asigurări și cu ministerul de resort, medicii s-au ales cu promisiunea că situația se va remedia. Din păcate, nimic nu s-a schimbat. „Situația nu s-a schimbat cu nimic în bine. Casa a dat un comunicat că deficiențele din sistemul informatic au fost rezolvate, lucru perfect neadevărat. Am ajuns la capătul răbdării cu acest sistem și cu bătaia de joc la care suntem supuși zilnic. Dacă pacienții nu protestează și nu își cer drepturile noi nu prea mai avem ce face. Sunt foarte frecvente aceste blocaje ale sistemului, ni se impută rețetele și tot noi suntem suspuși la tot felul de controale. Practic este o mare bătaie de joc la adresa medicilor, de la cap la coadă. De când a început nebunia cu SIUI-ul primim numai promisiuni că sistemul va merge bine să că ne vom putea face treaba dar nu foto caseta desceste nici pe departe așa”, a adăugat Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Protest la Spitalul Județean de Urgență Deva

Aproximativ 70 de asistenți medicali, infirmieri și brancardieri au protestat, ieri, pe holul Spitalului Județean de Urgență din Deva. Protestul a fost declanșat de Sindicatul Sanitas, principalele nemulțumiri fiind legate de salarii. Concret, protestatarii au întrerupt lucrul timp de două ore, în intervalul orar 09:00-11:00, timp în care au purtat banderole albe pe brațe. Totodată, acțiuni de protest au avut loc și la spitalele din Vulcan, Hunedoara, Brad, Petroșani, dar și la Spitalul de Psihiatrie din Zam sau la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu. Protestul s-a încheiat la prânz însă sindicaliștii amenință cu greva generală dacă nu le vor fi soluționate revendicările salariale.

2 Comments

  1. Stiu sa faca proteste , stiu sa se gandeasca numai la spaga , stiu sa-si tina buzunarele la vedere pentru a fi mai usor de pus spaga , nu stiu sa se comporte politicos cu pacientii ( Excludem pe unii , dar foarte putini sunt ). Dau un exemplu la urgenta se asteapta pana te cheama la consultatie de ordinul orelor , unii care sunt in stare grava mor pe holul de la urgenta asteptand sa primeasca o sansa la viata , dar cei care deserves acest serviciu stau la barfe , fac politica , nu le pasa de durerea semenilor. Nu cred ca merita marirea salariilor deoarece comportamentul lor a ramas acelasi , oricat ar primi tot nu sunt multumiti . Spun ca au salarii mici dar sunt de o extravaganta rara , pe care nici unii patroni nu o au . Ar mai fi multe de comentat dar ma opresc aici deocamdata