glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Câteva lucruri care îți fac creierul mai bun pentru jocuri strategice precum poker și șah

Există diferențe surprinzătoare între modul în care credem că funcționează creierul nostru și modul în care funcționează de fapt. Putem cunoaște mai bine adevăratul proces și cum ne putem optimiza utilizarea creierului cunoscând următoarele lucruri.

Creierul este mai creativ atunci când ești obosit. În timp ce acestuia îi stă mai bine să facă munca solicitantă și analitică în timpul orelor de alertă, creativitatea ajunge la cote maxime atunci când este obosit. Dacă ești obosit, creierul tău nu este la fel de bun să filtreze distragerile și să se concentreze pe o anumită sarcină. De asemenea, este mult mai puțin eficient în a-și aminti conexiunile dintre idei sau concepte. Acestea sunt ambele lucruri bune când vine vorba de munca creativă, deoarece acest tip de muncă ne cere să facem noi conexiuni, să fim deschiși la idei noi și să gândim în moduri diferite. Prin urmare, un creier obosit ne este mult mai folositor atunci când lucrăm la proiecte creative.

În timp ce valorificarea unei sesiuni creative târziu în noapte poate fi perfectă pentru un artist sau un scriitor, un jucător de poker ar putea gândi contrariul. Pokerul este un joc analitic în care îți evaluezi în mod constant adversarii, găsești variantele corecte de pariuri și cauți minusuri în jocul adversarului, pe care să le folosești mai târziu. Un joc de poker puternic se bucură de crearea de conexiuni în modul în care joacă adversarii tăi, iar un creier care ratează aceste conexiuni ar putea duce la o profitabilitate mai scăzută pe termen lung.

Simțul vizual depășește toate celelalte simțuri. Mai ales în ceea ce privește recunoașterea, el se află pe locul cel mai sus-pus între cele cinci simțuri ale noastre. Pentru a sublinia acest lucru, putem să ne imaginăm un scenariu în care am auzit o informație pentru prima dată. Trei zile mai târziu, ne vom aminti doar 10% din ea. În schimb, dacă aceasta era însoțită și de o imagine, rata de recunoaștere crește până la 65%. În lumea pokerului, nimic nu este mai important decât memoria vizuală, atunci când vine vorba de memorarea tuturor clasamentelor mâinilor, precum Royal Flush sau Four of a kind. Și, de aceea, acestea sunt reprezentate atât de clar și explicate în detaliu și online, unde sunt ușor de accesat. Când te afli deja la masa rotundă, să acorzi atenție maximă poate fi o sarcină complet relaționată cu memoria vizuală și ar trebui să îți observi îndeaproape adversarii în orice moment, sperând să aduni toate informațiile posibile.

Un pui de somn sau mai multe îmbunătățesc performanța de zi cu zi a creierului. Aceasta este o veste grozavă pentru că multora le place somnul. Cercetările arată că somnul îmbunătățește atât performanța memoriei, cât și capacitatea de a învăța. În ceea ce privește memoria, amintirile inițiale sunt stocate în hipocampul creierului. Deși există, ele sunt încă fragile și ușor de uitat, mai ales dacă creierul are sarcina de a-și aminti mai multe informații în aceeași perioadă de timp. Când tragi un pui de somn, aceste amintiri sunt împinse în neocortexul creierului, care servește drept zonă de stocare pe termen mai lung.

Pe parcursul unei sesiuni lungi de jocuri de cărți, poți obține anumite indicii sau modele de pariere din partea adversarilor tăi. Dacă sesiunea continuă să se prelungească, s-ar putea să fii distras de la un joc, iar aceste amintiri ar putea să scape cu ușurință din hipocamp și să fie pur și simplu uitate. Un pui de somn rapid poate ajuta la consolidarea acestor amintiri pe termen lung și poate duce la un joc îmbunătățit împotriva aceleiași perechi de adversari. În ceea ce privește capacitatea de a învăța, somnul șterge în esență informațiile din zonele de stocare temporară ale creierului și face loc pentru altele noi.

Prin deschiderea a cât mai mult spațiu posibil pentru ca creierul tău să acumuleze informații noi, în esență, maximizezi oportunitățile de a lua decizii informate împotriva adversarilor tăi de la masă. Cel puțin, te poți liniști cu faptul că, potrivit studiilor din domeniul somnului, vei avea performanță la un nivel mai înalt dacă ai tras un pui de somn înainte de a te așeza la masa de joc.

Extraversiunea și introversiunea provin din diferite conexiuni din creier. În mod obișnuit, introvertiții sunt descriși ca fiind mai timizi, în timp ce extrovertiții sunt indivizi care au personalități mai deschise. Explicațiile din spatele acestor trăsături ale personalității umane au explicații adând înrădăcinate. În esență, oamenii cu diferite tipuri de personalitate văd și procesează recompensele în moduri diferite. Creierul extroverților răspunde diferit atunci când câștigă o rundă într-un joc, decât o fac introvertiții. Orice este privit ca recompensă de către creier, este luat în considerare și creierul însuși îi împinge pe extrovertiți să se aventureze într-un teritoriu necunoscut. Toți au jucat poker și șah atât cu persoane care nu se opresc din vorbit, cât și cu acele care nu scot niciodată niciun cuvânt în timpul unei sesiuni lungi de joc. Aceste caracteristici trebuie luate ca atare, focusul principal rămânând pe jocul în sine.

Back to top button