glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Aici va fi Muzeul Fierului. Clădirea Băncii „Agricola”din Centrul Vechi va adăposti o nouă atracţie turistică a Hunedoarei

Primăria Hunedoarei a găsit o clădire care să adăpostească „Muzeul Fierului”. Asta după aproape un deceniu în care reprezentanţi ai societăţii civile au tot ridicat problema fără ca edilii să vină cu o soluţie. În 2015, pe vremea lui Viorel Arion, s-a alocat clădirea. Acum, administraţia Bobouţanu propune includerea „problemei” într-un proiect mai vast, ce vizează întreaga zonă din apropierea Castelului Corvinilor.

MAIN 2Clădirea în care Primăria îşi propune să amenajeze „Muzeul FieruluI” datează din 1931. A fost ridicată, mai întâi, ca sediu al vechii bănci „Agricola”. A venit naţionalizarea din 1946 – 1948 şi clădirea a fost, în câţiva ani, transformată în sediu al IGO (Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească). Clădirii vechi, pe două niveluri, cu o suprafaţă desfăşurată de 520 de metri pătraţi în care erau incluse doar birouri,  i s-au adăugat anexe (urâte, făcute-n ritm proletar): o magazie de 26 mp, un atelier de 109 mp, un garaj de 42 mp, un depozit de carburanţi de 19 mp şi încă o magazie, mult mai mare, de 104 mp. Toate acestea în curtea destul de generoasă a vechiului sediu de bancă. A mai rămas, totuşi, disponibilă, o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi din curte. După ce fostul IGO şi-a mutat birourile de lângă Gara Hunedoarei, ansamblul de clădiri a mai fost folosit doar pentru a adăposti o casierie, un atelier de strungărie şi un atelier de reparaţii.

Conform reprezentanţilor Primăriei, acum se doreşte reabilitarea clădirii, reamenajarea spaţiilor, dar şi construirea unor noi corpuri, precum şi realizarea unei fierării şi a unei expoziţii de piese metalice grele în curtea clădirii.

Parte a unui proiect mai amplu

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că reabilitarea vechii clădiri a Băncii Agricola şi transformarea ei într-un muzeu al fierului face parte din proiectul pe care instituţia îl întocmeşte pentru a obţine bani europeni destinaţi transformării întregii zone a Centrului Vechi şi a ariei adiacente Castelului Corvinilor: „Muzeul Fierului e în acelaşi proiect în care se doreşte şi reamenajarea Parcului Libertăţii. Vom avea o zonă semi-pietonală pe Strada 9 mai, din parc, spre Castel. Această stradă trece la mică distanţă de clădire. Nu puteam să demolăm clădirea. Mai salvăm ce se poate salva. Iar soluţia este aceasta: un muzeu al fierului care să aducă aminte de tradiţia siderurgică a Hunedoarei (mai veche decât Castelul Corvinilor cu un mileniu şi jumătate – n.red.). După ce vom avea un DALI finalizat, vom putea spune mai exact cum este gândit viitorul muzeu. În ce priveşte exponatele, ele nu sunt incluse în proiect, dar sunt sigur că vom reuşi să alcătuim un patrimoniu al viitorului muzeu, asta şi cu sprijinul societăţii civile hunedorene”.

Un muzeu al fierului pierdut

Hunedoara a avut un muzeu al fierului, până în 2003. Se afla în stânga sensului de intrare pe poarta principală a combinatului. L-a pierdut în vâltoarea provocată de vânzarea fostului combinat siderurgic către Mittal Steel. „Era, poate, cel mai valoros muzeu de profil din Europa. Avea şi exponate foarte vechi şi foarte valoroase, unele chiar din secolul I î. Chr.”, îşi aminteşte Doru Gaita, directorul combinatului la momentul privatizării. Tot Doru Gaita recunoaşte: „Am făcut o greşeală. Nu îmi închipuiam că cineva îşi poate bate joc de istoria unui popor. Nu am trecut şi muzeul în proprietatea municipalităţii, aşa cum apucasem să fac cu stadionul (baza sportivă Corvinul – n.red.) şi cu lacul Cinciş (trecut în proprietatea Apelor Române – n.red.). Pe noii proprietari îi acuz de rea voinţă. Nu i-a interesat decât profitul. Au luat din muzeu piesele metalice care le-au plăcut şi le-au dus jos (în zona Blooming – n.red.), iar de restul nu le-a păsat. Muzeul a fost apoi ignorat din punct de vedere managerial şi devalizat. Domnul Ioan Romulus (fost director al combinatului), un împătimit al istoriei industriale a Hunedoarei a reuşit să mai recupereze din ele. Pe unele le-a găsit chiar prin Germania. Repet, nu credeam că un asemenea muzeu poate să dispară, pur şi simplu. Nu mi-a venit să cred când am aflat că în acel spaţiu s-a făcut o fabrică de paleţi, sau ceva de genul ăsta”.

One Comment

  1. Tot un director roman a aprobat desfintarea muzeului . Se plimba printre oameni ! 🙁