glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Johannis le pune gând rău porcilor și găinilor

Președintele Klaus Johannis a trimis spre analiză Curții Constituționale Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol și Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.

Ministerul Agriculturii: „Președintele pune fermierii într-o situație dificilă”

Ministerul Agriculturii și-a exprimat dezacordul față de inițiativa lui Klaus Johannis de a tergiversa aplicarea celor două legi prin trimiterea lor la CCR. „Nu putem să nu exprimăm regretul că această lege și program care vine să echilibreze un sector important din economia agrară românească se lovește, constant, de folosirea tuturor tertipurilor de natură juridică care au ca efect întârzierea aplicării lor și, evident, punerea într-o situație economică dificilă atât a fermierilor, cât și a consumatorilor români”, se arată în comunicat. Reprezentanții Ministerului îl acuză pe președinte că încearcă să submineze o importantă ramură economică și că influențează astfel creșterile de preț din piața alimentară. „Evidența ultimelor evoluții economice pe sectorul avicol a fost resimțită din plin de către consumatorii români. Nu este niciun secret pentru nimeni că unul dintre factorii care au generat o creștere importantă de prețuri în iarna trecută a constituit-o tocmai lipsa ofertei interne, care nu a putut fi compensată de importuri. Să întârzii cu orice preț ca România să își asigure necesarul de consum la carne de pasăre și mai ales la ouă, nu poate fi scuzabil, indiferent de funcția sau demnitatea pe care vremelnic o ocupi. Să ai o creștere de preț cu 30%, iar singura ta preocupare este cum să blochezi legi care să asigure necesarul de producție din intern, producție care poate asigura consumul intern la costuri mult sub prețul de import, dar și calitate garantată, să nu te intereseze că perseverând în acest tip de joc politicianist produci inflație și generezi costuri suplimentare pentru consumatorul român, înseamnă să nu îți pese pur și simplu de acesta”, arată pe un ton critic comunicatul MADR.

Sectorul avicol, cenușăreasa agriculturii

Ministerul Agriculturii recunoaște că sectorul avicol este neglijat de statul roman: „Dacă ne raportăm la pierderile suportate de către fermierii din sectorul avicol, acestea sunt incomensurabile. Sectorul avicol nu a fost subvenționat în scopul creșterii producției, nici prin politicile naționale și nici prin cele europene. Singurele plăți facute pentru fermele de păsări au fost cele din măsurile de bunăstare, care nu înseamnă producție intensivă, ci reducerea densităților de populare (păsări mai puține), costuri suplimentare pentru apă, lumină și condiții de creștere. Când ne confruntăm, ca țară, cu importuri masive de ouă și carne de pui din țări comunitare precum Polonia, la prețuri mult sub prețul de cost, ce facem?  În sectorul avicol, România se confruntă cu un deficit de peste 400 de milioane de ouă anual, cu importuri de carne de pasăre care acoperă 34% din consumul intern, iar producătorii din sector înregistrează an de an pierderi de venit considerabile din cauza volatilității prețurilor, concurenței neloiale și crizelor de producție la nivel european (a se vedea criza Friponil din anul 2017). Nu adăugăm aici problemele de natură comercială create de embargoul cu Rusia, care face ca oferta și suprastocurile să se concentreze în piețe cu putere de cumpărare scăzută.

Paradoxal, suntem o țară care are producții însemnate de materii prime vegetale, pe care le exportă, deoarece nu are zootehnie și nu poate folosi materia primă astfel produsă, pentru hrana animalelor și păsărilor”.

Asociațiile producătorilor iau atitudine

La rândul lor asociațiile patronale din domeniul creșterii porcilor și păsărilor fac un apel public la Președinție. „Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România și Asociația Fermierilor din România au aflat cu surprindere că Președinția României respinge și trimite Curții Constituționale a României pentru analiză și avizare Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție și Legea privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și creștere în sectorul avicol. Cele două legi au fost elaborate în baza Orientărilor UE privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale, pentru perioada 2014 – 2020, publicate în Jurnalul Oficial al UE, seria C, nr. 204 din 1 iulie 2014. De asemenea, legile în fază de proiect au fost notificate la Comisia UE și au fost consultate cu fermierii din România. De aceea, facem apel la toate instituțiile abilitate ale statului să grăbească procedurile de avizare și publicare a celor două legi, având în vedere că acestea produc efecte începând cu anul 2018 și până în anul 2020, orice întârziere ducând la neaplicarea programelor în anul 2018. Investițiile în sectoarele de creștere a porcilor și a păsărilor sunt foarte necesare și urgente, întrucât România este dependentă de importul de carne de porc, carne de pasăre și ouă pentru consum. În anul 2017, România a importat 250 de mii de tone de carne de porc, adică echivalentul a 3,0 mil. porci, 160 mii de tone de carne de pasăre și 163 mil. Ouă pentru consum. De asemenea, România este dependentă de materialul biologic care se crește în aceste ferme, astfel în anul 2017 s-au importat peste 1 mil. capete purcei pentru îngrășat și cca. 20% din materialul biologic necesar fermelor avicole. Într-o țară care se clasează în primele locuri la producția de cereale în UE, întârzierea publicării acestor legi stopează dezvoltarea zootehniei, întârzie zootehnicizarea agriculturii, iar fermierii nu înțeleg motivele pentru care acest lucru se întâmplă. Fermierii apelează la Președinția României, să analizeze fără părtinire legile care au drept scop sprijinul pentru sute de fermieri din sectorul animal și mii de fermieri din sectorul vegetal, lăsând deoparte aspectele politice și să militeze pentru dezvoltarea agriculturii românești.”