glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Un grup de deveni solicită revocarea unei hotărâri de Consiliu Local. Din 2010, oamenii se luptă ca un bloc de 11 niveluri să nu răsară între casele lor

Un grup de deveni s-a prezentat, ieri, în ședința de Consiliu Local Deva, pentru a aduce la cunoștința aleșilor problema cu care se confruntă, dar și pentru a cere revocarea unei hotărâri emise în anul 2010. Oamenii locuiesc fie pe strada Mărășești, fie pe strada Gheorghe Doja, o zonă de case, unde regimul maxim de înălțime admis este de P+2, dar unde s-a permis construirea unui bloc cu 11 niveluri. Deocamdată, lucrările s-au oprit, doar două niveluri fiind construite, pentru că vecinii au atacat în instanță hotărârea de CL Deva.img_4333

Totul a plecat din anul 2010, atunci când Consiliul Local a aprobat, prin HCL, documentația urbanistică faza PUZ, pentru construirea unui bloc de locuințe, cu regim de înălțime P+10, în zona rezidențială situată la intersecția străzilor Mărășești cu Gheorghe Doja, unde regimul maxim de înălțime admis este P+2. Beneficiarul imobilului este firma Metalcons SRL, care este administrată de Sorin și Liliana Dragotă. Hotărârea, spun experții, este nelegală, pentru că, în acel moment, PUG al localității nu mai era valabil. „Hotărârea mai sus menționată este nelegală și nu putea sta la baza eliberării autorizației de construire atacate, în primul rând deoarece a fost emisă în baza PUG al localității aprobat prin HCL nr. 223/1999, care nu mai era valabil la data emiterii sale. (…) De altfel, documentația faza PUZ aprobată prin HCL nr. 364/2010 a fost avizată nefavorabil de către comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Deva”, se arată într-un document prezentat de Cătălin Hosu, unul din locuitorii din zona în care se construiește imobilul, Consiliului Local.

Toate autoritățile abilitate au constatat ilegalitatea HCL

Omul, împreună cu mai mulți vecini, au atacat hotărârea Consiliului Local și în instanță, unde procesul se judecă de aproape cinci ani, deși toate instituțiile abilitate le-au dat dreptate. Nelegalitea hotărârii de Consiliu Local a fost constatată inclusiv de Inspectoratul de Stat în Construcții, dar și de către arhitectul șef al Consiliului Județean. Mai mult decât atât, trei experți judiciari autorizați de Ministerul Justiției în specializarea urbanism și amenajarea teritoriului au apreciat că hotărârea de Consiliu Local este „vădit nelegală” și nu respectă nici PUG al municipiului Deva, nici dispozițiile legale în vigoare. Până și actualul arhitect șef al municipiului le dă dreptate oamenilor, care s-au trezit, în 2010, că un bloc de 11 etaje se va construi între casele lor. „Da, aveți perfectă dreptate, au spus-o specialiștii, s-au făcut în acest caz expertize, contraexpertize și toate aceste documente arată că o asemenea construcție nu are ce căuta între case. Numai că, atâta vreme cât există pe rolul instanței o cauză, mie mi se pare prematur și nelalocul ei hotărârea de anulare. Sigur că aspectele acestea juridice sunt în afara atribuțiilor mele. Biroul juridic poate spune care este poziția și în ce fel s-ar putea revoca această hotărâre”, a declarat arhitectul șef al primăriei Deva, Angela Kalauz. Cătălin Hosu susține că a făcut acest demers de a solicita Consiliului Local revocarea hotărârii, tocmai pentru a nu se mai cheltui banii publici pe avocați. „Este păcat că se cheltuie banii municipiului pentru astfel de cauze, plătind avocați, când absolut toți experții sunt de acord că s-a comis o ilegalitate”, a spus acesta.

Primarul Mircia Muntean, cel care a fost edilul Devei și în perioada în care s-a emis acea hotărâre de Consiliu Local nelegală, a fost întrebat de reporteri la finalul ședinței cum a fost posibil să se emită autorizație de construire pentru un bloc de 11 etaje, într-un loc în care este voie să se construiască doar trei niveluri, acesta a răspuns: „Părerea mea este că să așteptăm justiția să se pronunțe”.

Rămâne de văzut dacă CL Deva va revoca sau nu această hotărâre, după ce le-a fost adusă la cunoștință această problemă.

Tags