glasul-hd.ro Web analytics


Administrație

Transportul public în municipiul Hunedoara va fi modernizat din fonduri europene. Investiția va fi aproape 20 de milioane de euro

Transportul public în municipiul Hunedoara va fi modernizat printr-o investiție de aproape 20 de milioane de euro din fonduri europene. Contractele de finanțare au fost semnate marți, la sediul ADR Vest din Timișoara, de primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, și directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Modernizarea rețelei de transport va fi realizată prin două proiecte, unul pentru Coridorul Central, celălalt, pentru Coridorul de Est.

Traseele pe care sunt prevăzute intervenții sunt: Coridorul Central – Bd. Dacia, Str. 22 Decembrie, Aurel Vlaicu, Avram Iancu, Bicaz, Bucegi, Ion Creangă, Mihai Viteazu, Mureșului, Revoluției, Rotarilor (construcție autobază), Victoriei, Corvin și Decebal; Coridorul de Est – Str. Buituri, Eroilor și Mureșului, Aleea Ciprian Porumbescu, Aleea Izvor (Scara „Izvor 3”), Bd. 1848, Str. Al. Vlahuță, Pictor Ștefan Luchian, Trandafirilor, Victoriei, Viorele, Bd. Mihai Viteazu, Str. Avram Iancu, Bd. Dacia, Str. Pinilor și Gheorghe Lazăr.

Proiectele au ca obiectiv eficientizarea transportului public de călători şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru utilizarea mijloacelor alternative, nemotorizate, de transport, pentru reducerea deplasărilor cu autoturismul personal și a emisiilor de CO2.

În acest scop, vor fi achiziționate și introduse în transport 13 autobuze hibrid tip plug-in, vor fi implementate sisteme de e-ticketing și de management al traficului (sistem de supraveghere video CCTV, sistem de management al flotei de transport public, echipamente de semaforizare, sistem de comunicație fibră optică – canalizație electrică, centru de control trafic).

De asemenea, proiectele prevăd amenajarea de piste pentru bicicliști și implementarea unui sistem de bike-sharing, modernizarea trotuarelor pe traseele cuprinse în proiect, cu amplasarea de sisteme de siguranță care să împiedice accesul auto pe spațiile pietonale și alte lucrări de infrastructură (carosabil, stații de autobuz/ bike-sharing, spații verzi, construcție autobază etc.).

Ținta este dezvoltarea mobilității urbane bazate pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare și un transport public de înaltă calitate și eficiență.

Investiția privind modernizarea transportului pe Coridorul Central are o valoare totală de 45,7 milioane de lei, din care 43,6 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 42 de luni.

Proiectul privind Coridorul de Est are o valoare totală de 45,6 milioane de lei, din care 40,7 milioane de lei, finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 39 de luni.

Tags
Back to top button
Close
Close