glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Spitalul Județean: Voucherele de vacanță, sub semnul incertitudinilor

Spitalul Județean de Urgență nu are resurse financiare pentru a susține acordarea voucherelor de vacanță angajaților. Declarația aparține managerului unității sanitare, care spune că decizia acordării depinde de conducerea Consiliului Județean. Președintele instituției, Mircea Bobora, spune că urmează o analiză asupra bugetului, iar apoi se va lua o decizie.

 Conform OUG 46/2017, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi operatorii economici la care statul  și unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, acordă, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinaţie, în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, o indemnizaţie de vacanţă sau o primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

Spitalul Județean Deva este într-una din aceste situații, dar din cauza problemelor financiare care macină unitatea sanitară, este posibil ca angajații să nu primească voucherele de vacanță. „O să aibă loc o negociere între sindicat și Consiliul Județean. Spitalul nu are resursele financiare care să susțină acordarea voucherelor de vacanță. Sindicatul a trimis o notificare în vederea negocierii și către Consiliul Județean. Suntem încă în procedură de negociere și pe stabilirea sporurilor minime sau maxime pe condiții de muncă. Probabil că marți vom avea o nouă rundă de negocieri cu sindicatul pe această temă”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, Adina Pera-Ștefănie.

 De la spital – nicio șansă, de la Consiliul Județean – poate

 Spitalul abia supraviețuiește astăzi din banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, care sunt insuficienți chiar și pentru cheltuieli materiale și de personal, iar de vouchere de vacanță nici nu poate fi vorba din aceste fonduri. „Da, există acest risc să nu primească angajații voucherele de vacanță. Dacă Consiliul Județean consideră că vrea să finanțeze voucherele de vacanță, există această posibilitate, dar din banii de la Casa de Sănătate nu se poate. Ei sunt insuficienți astăzi, chiar și pentru acoperirea cheltuielilor materiale și de personal actuale, pe contracte. Practic, este vorba despre o bonificație, nu este ca și când ai lua un drept salarial al cuiva. Este o oportunitate, din punctul meu de vedere, a acorda voucherele de vacanță, dacă toate lucrurile sunt în regulă. Pot să o consider ca pe o primă, nu o obligație de prestări de activitate și resurse umane. Deci, lucrurile sunt un pic complexe”, a mai spus managerul unității sanitare, Adina Pera-Ștefănie.

De aproape 1.500.000 de lei ar fi nevoie pentru acoperirea costurilor cu voucherele de vacanță. Reprezentanții Consiliului Județean spun că nu știu deocamdată dacă vor avea acești bani. „O să am o discuție cu sindicatul săptămâna viitoare. Am avut și săptămâna aceasta, când ne-au dat solicitările. Vreau să vă spun că sunt situații în care se poate să și primească voucherele, dar se poate și să nu le primească. Trebuie să facem o analiză pe ceea ce înseamnă posibilitățile de a susține voucherele. Faceți socoteala. Sunt aproape o mie de angajați, un voucher de vacanță știți cât costă (1.450 de lei)… În luna iulie vom avea și rectificarea și o să vedem…”, a declarat președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora.

Back to top button