glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

SMID – trei luni până la termenul – limită

Administratorul public al CJ se declară optimist în ce priveşte operaţionalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor până la 31 decembrie

Costel Avram, noul administrator public din cadrul Consiliului Judeţean, consideră că are destule motive să creadă că, până la finele acestui an, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor va avea stabiliţi toţi cei cinci operatori de lungă durată de care are nevoie. În caz contrar, CJ Hunedoara este pasibil de corecţii financiare, fiind vorba de un proiect european de peste 55 de milioane de euro, demarat încă de pe vremea în care Mircea Moloţ conducea Consiliul Judeţean.

„Pentru zonele Brad, Centru şi Haţeg avem stabilit operatorul, în urma procedurilor de licitaţie. Licitaţia pentru zona Valea Jiului a fost contestată de către unul dintre ofertanţi, iar acum se reia procedura, începând cu evaluarea financiară a ofertelor. În ce priveşte deponeul de la Bârcea Mare (pentru a cărui operare a fost nevoie de o altă licitaţie – n.red.), pe 10 septembrie s-au deschis cele trei oferte depuse şi urmează perioada de evaluare a lor. Nu pot să vă spun acum exact termenul până la care trebuie comunicată oferta câştigătoare, pentru că nu sunt la birou, dar sunt sigur că el va fi respectat. În ce priveşte eventuale noi contestaţii, acest lucru nu mai depinde de Consiliul Judeţean. Eu sunt însă optimist şi cred că vom avea stabiliţi operatorii pentru deponeu şi pentru toate cele patru zone de colectare în perioada următoare, iar la 31 decembrie SMID va fi funcţional”.
Proiectul pentru crearea unui Sistem de Management Integrat al Deşeurilor a fost demarat încă din 2009, primind mai apoi o finanţare europeană nerambursabilă în valoare de peste 55 de milioane de euro. În cazul în care SMID nu este operaţional conform condiţiilor existente în contractul de finanţare cu Uniunea Europeană, Consiliul Judeţean Hunedoara este pasibil (cel puţin la modul teoretic) de aplicarea unor corecţii financiare consistente.