glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Situație stranie la Sarmizegetusa Regia. Doi copaci căzuți au distrus zidul cetății, dar angajații care i-au îndepărtat sunt cercetați penal

Ca la noi, la nimeni. Situație stranie la Sarmizegetusa Regia. Doi copacii căzuți în timpul unei furtuni pe zidul cetății, au distrus o porțiune din monumentul istoric, dar angajații Serviciului de Administrare a Monumentelor Istorice, din cadrul Consiliului Județean, sunt cercetați penal. Totul după ce au îndepărtat de pe zid copacii care au produs distrugerea.

O plângere penală a fost depusă pe numele angajaţilor administraţiei sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia, pentru că au îndepărtat două trunchiuri de copaci prăbuşite, în urma unei furtuni, peste zidurile monumentului istoric. Președintele Consiliului Județean Hunedoara spune că zidul a fost afectat iremediabil, dar, din fericire, nu pe o porțiune foarte mare. „Doi copaci au căzut, în urma unei furtuni. Colegii noștri au procedat la înlăturarea trunchiurilor de copaci căzuți de pe monumentul istoric, pe zidul cetății. S-a luat măsura începerii urmăriri penale împotriva lor, pentru că au încălcat Codul Silvic. Noi am avut deja o întâlnire într-un cadru mai larg, cu mai multe autorități ale statului. Este, practic, din punctul meu de vedere, o anomalie în lege, care, sunt convins că va fi tratată ca atare de toți cei implicați. Nici nu s-a pus problema ca vreun angajat al Serviciului de Administrare a Monumentelor Istorice să defrișeze zona după bunul plac. Avem și documente și fotografii justificative că lucrurile au stat așa cum spunem noi. Ne dorim o colaborare mai strânsă și o comunicare mai activă cu toate instituțiile implicate în acest sens, pentru a preveni, pe viitor, o situație neplăcută. Zidul cetății este afectat iremediabil. Copacii au afectat o porțiune din zid, dar, din fericire, nu una foarte mare. Dar, nu e prima dată și, probabil, nici ultima dată, când ne confruntăm cu problema aceasta. Zona e împădurită. Nu era așa acum 2.000 de ani. Trebuie să ne comportăm cu mănuși cu mediul înconjurător și, la fel, cu mănuși și mai fine cu monumentele istorice pe care le avem”, a declarat Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află în administrarea CJ Hunedoara, în timp ce pădurea se află în administrarea Parcului Național Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Tags
Back to top button
Close
Close