glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ministerul Energiei taie CEH în două: o jumătate moare sigur, cealaltă e lăsată „ca-n tren”. Minele Lupeni şi Lonea se închid, iar termocentralele rămân doar cu câte un grup

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a anunţat vineri că minele Lonea şi Lupeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, vor intra pe program de închidere, iar CEH ar putea merge mai departe doar cu minele Livezeni şi Vulcan. Termocentrala Paroşeni rămâne în componenţa complexului, iar la Mintia se va mai miza pe un singur grup energetic (din totalul de şase, pe care le avea odată unitatea).

Propunerea vine ca rezultat al analizelor făcute în ultimele săptămâni în cadrul unui grup de lucru pe problemele huilei format de reprezentanţi ai ministerului şi ai CEH, societate intrată în insolvenţă la trei ani de la înfiinţare, interval în care a acumulat datorii de peste 1,5 miliarde de lei.

„Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, a spus ministrul.

La mâna Comisiei Europene

Victor Grigorescu a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018, astfel încât, alături de Uricani, Petrila (unde producţia a încetat deja) şi Paroşeni, în acest program să fie acceptate şi minele Lonea şi Lupeni. Minele aflate pe program de închidere beneficiază de ajutor de stat, iar Guvernul României va trebui să obţină de la Comisia Europeană o majorare a bugetului pentru subvenţionarea exploatărilor, odată cu trecerea minelor Lonea şi Lupeni în categoria celor care urmează să fie închise.

La rândul său, Corina Popescu, secretarul de stat care a coordonat „Grupul de lucru huilă” din cadrul MinisteruluI Energiei, a declarat că rolul comisiei a fost să identifice dacă mai poate fi salvat ceva din Complexul Hunedoara și ce mai poate fi salvat. „Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroșeni, unul la Deva și cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană (…) Acest lucru nu înseamnă că de mâine 2.000 de mineri vor fi disponibilizați, întrucât este nevoie de ei în procesul de închidere. Această închidere are două etape, respectiv lucrări de închidere în subteran și măsuri de viabilizare în suprateran” a spus Popescu, în cadrul aceleiași conferințe de presă de vineri.

Dispar 3.000 de locuri de muncă

Dacă propunerea Ministerului Energiei va fi acceptată de Guvern şi de Comisia Europeană, în Valea Jiului, zonă de-a dreptul calamitată social încă din 1996, în următorii doi ani mai dispar cel puţin 2.000 – 2.300 de locuri de muncă. Mina Lonea are 920 de angajaţi, iar la mina Lupeni lucrează peste 1.200 de oameni. Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, consideră că zona va fi grav afectată de măsura anunţată: „Mie încă nu-mi vine să cred că domnul ministru a făcut această declaraţie precizând şi numele minelor care urmează să fie închise. Normal ar fi fost ca, mai întâi, să fie asigurată o sursă de finanţare pentru derularea unui program de închidere, abia după aceea să fie nominalizate şi minele. E drept, unii mineri din Vale îşi doreau intrarea pe program de închidere, însă numai la Lupeni, în 2018, vom avea 848 de angajaţi care nu vor îndeplini nici atunci condiţiile de pensionare. Ce vom face cu ei? Vor avea minele Vulcan şi Livezeni capacitatea să absoarbă aceşti oameni? Vor avea mult de suferit şi Preparaţia Coroieşti, dar şi Salvamin, unităţi dimensionate la actuala structură de producţie (şi care au în jur de 500 de salariaţi – n.red.)”.

La Termocentrala Paroşeni mai funcţionează de ani buni un singur grup energetic deservit de aproximativ 500 de angajaţi. La Mintia, din cele şase grupuri, unul este deja dezafectat, un al doilea este trecut în conservare, iar celelalte patru sunt, teoretic, funcţionale. În ultimul an, Mintia a „mers” mai mereu cu o jumătate de grup din cauza costurilor ridicate ale cărbunelui adus din Valea Jiului. Dacă rămâne în funcţiune un singur grup energetic, din cei 1.200 de salariaţi actuali, cel puţin 700 ar urma să fie disponibilizaţi.

Probleme mari rămase de rezolvat

În conferinţa de presă de vineri, reprezentanţii Ministerului Energiei nu au făcut nicio referire la planurile întocmite pentru supravieţuirea „jumătăţii” CEH pe care o consideră viabilă, nici în ce priveşte minele, nici în ce priveşte termocentralele. „Chiar dacă se închid cele două mine, costul megawatului produs de CEH rămâne cu mult peste preţul mediu al pieţei. Dacă nu se vine cu un preţ reglementat, într-o formă sau alta, pentru energia produsă, CEH nu va putea rezista pe piaţă”, spune vicepreşedintele sindicatului Muntele, Cristian Iştoc.

Fostul director al CEH, Aurel Niculescu, susţine spusele liderului sindical şi adaugă o listă scurtă de chestiuni care trebuie rezolvate urgent la Mintia: „Acum, în Valea Jiului, costul gigacaloriei pe cărbune este de 130 de lei. În cel mai fericit caz, acest cost poate fi scăzut până la 80 de lei. Ca să fie atinşi parametrii de rentabilitate, cărbunele trebuie să coste 40 de lei. În ce priveşte Mintia, dacă se rămâne cu un singur grup, e nevoie de investiţii într-o centrală termică de pornire a grupului. Trebuie găsită o soluţie pentru perioadele cu – 20 de grade Celsius. Asta pe lângă investiţia în instalaţia de desulfurare. În plus, cu un singur grup, Mintia nu mai poate furniza servicii tehnologice de sistem, servicii pentru care CEH încasează o sumă importantă, de vreo 40 de milioane de euro pe an”.

Aşteptare confirmată la Livezeni

Adversitatea existentă între sindicatele din cadrul CEH s-a simţit, oarecum, şi vineri, după anunţul venit de la Ministerul Energiei. Liderul Sindicatului Liber Livezeni, Adrian Jurca, ne-a declarat: „Pentru mine, era de aşteptat ca minele care să treacă pe program de închidere să fie cele de la Lupeni şi Lonea. Am rămas noi, cei de la Livezeni, şi colegii de la Vulcan. Sunt mai multe motive pentru care s-a decis aşa. În primul rând, Livezeniul dă cărbunele cu cea mai mare putere calorică şi are un colectiv închegat şi muncitor. Băieţii de la Vulcan, de asemenea, sunt foarte muncitori şi chiar foarte buni. Pe de altă parte, cărbunele dat de cele două mine nici nu mai trebuie să treacă prin uzina de preparare. A mai contat, cred eu, şi faptul că noi am cam stat cuminţi, nu ne-am prea folosit de orice motiv pentru a protesta”.

Back to top button