glasul-hd.ro Web analyticsActualitateAdministrație

Sindicaliştii CEH, „duşi cu vorba” de ministrul Energiei

Anton Anton nu mai recunoaşte că ar fi anunţat închiderea Minei Lupeni la finele acestui an. Pe de altă parte, energeticienii reclamă că termocentrala Mintia este, practic, sabotată.

Liderul Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, a discutat ieri cu ministrul Energiei, Anton Anton, iar acesta din urmă a afirmat că el nu a făcut nicio declaraţie referitoare la închiderea Minei Lupeni. Şi la Termocentrala Mintia spiritele se încing din cauză că unitatea s-ar putea trezi în plină iarnă fără niciun grup perfect funcţional.

„Am discutat azi dimineaţă cu domnu ministru (Anton Anton – n.red.) şi mi-a spus destul de clar că dumnealui nu a făcut nicio declaraţie referitoare la închiderea minei Lupeni în decembrie 2018. În plus, domnul ministru m-a asigurat că va sprijini demersurile începute pentru continuarea activităţii de extracţie la Lupeni. Noi ne dorim ca această prelungire să meargă până în anul 2024. Dacă s-ar opri acum Mina Lupeni, practic, am ajunge să avem doar 400 de tone de cărbune extrase zilnic (o cantitate de 10 ori mai mică decât necesarul mediu al termocentralelor Mintia şi Paroşeni în sezonul rece – n.red.), pentru că la minele Livezeni şi Vulcan se va ajunge în decembrie în capătul de strat, iar pregătirea unor noi abataje ar dura cel puţin şase luni. Lupeniul produce 1000 de tone pe zi şi va putea suplini producţia scăzută de la celelalte exploatări”, ne-a declarat ieri preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Cum s-a speculat o tragedie, pentru a anunţa o intenţie mai veche

Discuţia dintre liderul sindical şi ministrul energiei a avut loc după ce, miercuri, la câteva ore după accidentul mortal de la Lupeni (victimă – un miner de 42 de ani), pe site-ul Ministerului a apărut un comunicat în care era anunţată închiderea minei amintite. „Ministerul Energiei a evaluat starea tehnică a minei Lupeni dar și dificultățile economice de acolo. Ca atare, Ministerul Energiei a renotificat Comisia Europeană și aceasta a avizat programul de închiderea a minei Lupeni. Astfel, la finalul acestui an va fi oprită definitiv activitatea de extracția de cărbune pentru ca, până în 2024, să fie realizate lucrările de ecologizare și închidere a acestei mine”. Este greu de crezut că decizia a fost luată imediat după accidentul de miercuri dimineaţa. E imposibil, din punct de vedere procedural, ca Guvernul României să facă o notificare către Comisia Europeană, iar Comisia Europeană să dea un răspuns, totul în doar două-trei ore. Dovadă că renotificarea de care se vorbeşte în comunicat a fost făcută cu mai multe zile în urmă, dar anunţată imediat după noua tragedie de la Lupeni, perioadă în care sindicatele sunt proecupate (şi obligate) doar să gestioneze şocul accidentului mortal.

În plus, comunicatul era încă prezent şi ieri la amiază pe pagina Ministerului Energiei. Dacă ar fi fost vorba de o informaţie greşită referitoare la viitorul minei Lupeni, ar fi trebuit retras.

Energeticienii, seduşi şi abandonaţi

Protestele energeticienilor din primăvara acestui an nu au avut niciun efect. Ministrul Anton Anton a fost la Mintia, a promis, împreună cu alţi oficiali ai Guvernului că totul va fi în bună regulă, iar acum Termocentrala este aproape să ajungă „pe butuci”, după cum afirmă liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc (foto).

„Termocentrala Mintia este de mult timp ţinta intereselor din afara ţării, interese care urmăresc eliminarea producătorilor de energie electrică din zona de vest a României. Instituţiile statului român, rămân indiferente la prăbuşirea Sistemului Energetic Naţional, în ciuda faptului că există sesizări din zona sindicală pe acest subiect. DNA, DIICOT şi SRI lasă lucrurile să se întâmple, iar politicul hunedorean este indiferent la prăbuşirea economică a judeţului Hunedoara. Majoritatea sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara tac şi ele.  Termocentrala Mintia este rasă de pe harta energetică a României, cu ajutorul funcţionarilor din Ministerul Energiei în tandem cu „specialişti” din interiorul termocentralei Mintia. Miza una singură: Transformarea zonei de vest a României, în cel mai important consumator de energie electrică produsă în ţara vecină, la Pacs (Ungaria – n.red.). Instalaţiile energetice de la Mintia sunt puse în pericol chiar de conducerea acestei secţii, lipsa lucrărilor de mentenanţă şi acceptarea exploatării instalaţiilor până la distrugere nu are decât un scop: oprirea termocentralei
Este de neacceptat ca acest drum spre dezastru să mai continue”, a postat pe site-ul proiectului syndical „Hunedoara suntem noi”, Cristian Iştoc.

Contactat ulterior de „Glasul Hunedoarei”, acesta a explicat: „Nu s-a mai făcut o reparaţie capitală completă la vreun grup de ani buni, pe când o astfel de operaţiune trebuie să fie făcută anual. La Grupul III s-a făcut iarna trecută, dar numai pe partea de turbină, nu şi pe partea de cazane. Fiecare grup energetic de la noi are câte un minus şi avem toate motivele să credem că în mod deliberat s-a ajuns în această situaţie. Că sunt interese exterioare ca Mintia să dispară de pe harta energetică o ştie toată lumea, doar că noi vrem să araătăm că acestor interese le răspund şi forţe din interior. Cerem un audit extern de la Ministerul Energiei pentru a se vedea în ce stare au ajuns grupurile energetice. Se descompletează o instalaţie pentru a se monta piese la o alta. În ritmul ăsta ne temem că vom intra iarăşi în programul de iarnă cu un singur grup, sau, mai rău, cu niciun grup funcţional”.

Back to top button