glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Siegfried Mureşan, despre strategia PNL pentru europarlamentare: „Vom spune foarte clar care sunt avantajele apartenenţei României la UE”

Candidatul PNL la alegerile europarlamentare, Siegfried Mureşan, şi-a început ieri (oficial) campania electorală la Deva. Mureşan a explicat pe scurt „oferta” liberalilor şi a ţinut neaparat să lanseze şi o serie de acuze la adresa guvernării PSD – ALDE.

„De când România a devenit stat membru al UE, la 1 ianuarie 2007, a contribuit cu 17 miliarde de euro la bugetul UE. Am primit, în aceeaşi perioadă 51 de miliarde de euro. Bani gratis. Cu 34 de miliarde de euro mai mult. În această campanie electorală, noi vom spune foarte clar care sunt avantajele apartenenţei României la Uniunea Europeană. Fondurile europene devin principala sursă de investiţii în multe municipii şi oraşe din România. Vom apăra Uniunea Europeană, care a adus 70 de ani de pace pe continentul european, care aduce libertate, libertata de mişcare, de a trăi oriunde în Europa, de a munci unde vrem în Europa, de a studia tinerii unde vor în Europa, ne aduce dreptate, democraţie valori europene. Este răspunsul şi la marile provocări cu care ţările europene se confruntă. Vom spune oamenilor care este miza acestor alegeri şi de ce este important ca oamenii să vină la aceste alegeri. Vom spune oamenilor că Parlamentul European va decide imediat după alegeri câte fonduri europene va primi România în perioada 2021 – 2027, unde vor merge banii şi în ce condiţii”, a declarat Siegfried Mureşan. Europarlamentarul hunedorean a adăugat că el şi colegii lui vor milita pentru o simplificare a procesului de atragere a fondurilor europene dând ca exemplu Polonia, unde 95 la sută din fonduri au fost atrase datorită unor proceduri clare şi unei birocraţii mult mai reduse decât în România.

Tir – anti PSD

„De doi ani şi jumătate, guvernele PSD – ALDE nu au depus nici măcar un singur mare proiect de infrastructură pe fonduri europene spre finanţare la Comisia Europeană. Nimic. Pe 11 octombrie, Viorica Dăncilă anunţa că, până pe 15 octombrie vor depune proiectul privind extinderea în regim de autostradă a şoselei de centură a municipiului Bucureşti. Vă anunţ că e sfârşitul lunii martie şi proiectul nu este depus. Au anunţat că vor depune podul peste Dunăre de la Brăila, nu este depus nici până astăzi. Iar pentru Autostrada Unirii, menită să lege Transilvania de Moldova, sunt fonduri europene chiar anul acesta pentru studiul de fezabilitate şi de la 1 ianuarie 2021 pentru începerea efectivă a lucrărilor, nu au făcut nimic, nu au făcut proiectul. În plus, când Guvernul României spune că vrea să facă Autostrada Unirii pe parteneriat public-privat, spune, de fapt, că nu vrea să o facă. Cine ştie legea parteneriatului public-privat în România ştie cât este de complicat. Nu s-a făcut în România nici măcar un singur mare proiect de investiţii pe parteneriat – public privat. Parteneriat public – privat înseamnă că jumătate din bani îi iau de la bugetul nostru, din taxele şi impozitele plătite de noi şi jumătate, privatul, în momentul în care te urci pe autostradă, pune barieră şi te pune să plăteşti la intrare. Nu, noi vrem construcţia autostrăzii Unirii pe fonduri Europene. Banii sunt acolo, aşteaptă să fie atraşi. (…)”, a mai declarat, ieri, la Deva, Siegfried Mureşan.