glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Şi, totuşi, copacii bătrâni de pe b-dul Corvin au fost extraşi

Primăria spune că va planta de două ori mai mulţi

La începutul acestei săptămâni, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spunea că nu poate estima exact data la care vor începe operaţiunile de înlocuire a copacilor bătrâni şi bolnavi de pe viitoarea zonă pietonală. Asta pentru că era nevoie de o serie de proceduri legale dar şi de o firmă autorizată în domeniu. La presiunea constructorilor, procedurile au fost accelerate începând de marţi, iar ieri, în doar 5 ore, arborii dintre Gambrinus şi Teatru au fost scoşi.
„Am avut o discuţie, zilele trecute, cu reprezentanţii Ocolului Silvic «Ţinutul Pădurenilor» pentru a vedea exact care sunt paşii de urmat, miercuri au fost gata toate documentele, s-a găsit şi o firmă special autorizată pentru astfel de operaţiuni, iar astăzi (ieri – n.red.) copacii au fost scoşi”, spune Bobouţanu. Primarul admite, indirect, că momentul a venit chiar mai repede decât s-ar fi aşteptat: „Marţi după amiază am avut discuţii cu parte dintre constructori care mi-au spus, de exemplu, că fără scoaterea arborilor vechi nu se pot determina clar punctele în care se montează stâlpii pentru noua instalaţie de iluminat public şi că nici nu se poate proiecta modelul de pavaj, pentru că ne dorim un pavaj cu model, nu unul monoton. Atunci am decis să încercăm să accelerăm un pic mersul lucrurilor, bineînţeles, respectând toate prevederile legale în domeniu”.
Primarul Hunedoarei mai spune că arborii vechi au fost puşi în camioane şi duşi la fosta unitate militară de la Hăşdat, iar în locul lor vor apărea de două ori mai mulţi. „Până acum aveam două rânduri de copaci, bătrâni de 50 – 60 de ani, pe care mai toţi proprietarii de unităţi comerciale din zonă îi doreau tăiaţi pentru că erau un pericol. Acolo, la un metru sub pământ, aveam un strat de zgură de furnal care nu le-a permis copacilor să îşi adâncească rădăcinile. În căutare de pământ bun, rădăcinile lor au mers mai mult în lateral şi au fost extrem de slabe, dovadă şi uşurinţa cu care au putut fi scoşi din pământ cu o macara. Noroc că nu am avut furtuni violente în ultima vreme că, sincer, nu cred că nu s-ar fi prăbuşit vreunul dintre ei. Vom avea patru rânduri de copaci pe viitoarea pietonală”, adaugă Bobouţanu.
Declaraţiile iniţiale ale primarului Hunedoarei referitoare la extragerea copacilor şi publicate de „Glasul Hunedoarei” au fost făcute în prima parte a zilei de marţi.

Citeşte şi:
https://glasul-hd.ro/copacii-de-pe-pietonala-vor-fi-inlocuiti/